FOTO. Parcul Tricolorului din Reșița, încărcat de obiceiuri și tradiție

În fiecare după-amiază, Parcul Tricolorului din Reșița îi atrage pe iubitorii de tradiții, dar și pe gurmanzi. Vizitatorii fac cunoștință cu obiceiurile etniilor din Caraș-Severin, dar se și delectează cu preparate tradiționale.

Fie că aleg Parcul Tricolorului doar pentru răcoarea de care se pot bucura stând sub copaci, pe baloții de paie, fie că își doresc să afle detalii despre etniile din Caraș-Severin, reșițenii și nu numai se bucură în aceste zile de oferta variată a Festivalului Etnica.

leader board 728 x 90 px

Duminică, în ziua deschiderii evenimentului, pe unul dintre principalele bulevarde ale orașului a avut loc o paradă a costumelor populare aparținând fiecărei etnii în parte. Luni a venit rândul croaților să își prezinte atât obiectele tradiționale, cât și dansurile specifice, urmați marți de cehi, iar miercuri – de maghiari.

Sărbătoarea etniilor continuă și în aceste zile, cu următorul program:

JOI, 24 iunie, ZIUA ETNICILOR GERMANI DIN BANAT, ÎN COLABORARE CU FORUMUL DEMOCRATIC AL GERMANILOR DIN JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN
15.00 – Proiectul „Luna iunie – luna expozițiilor” (ediția a XIV-a) în cadrul „Reșița: 250 de ani de industrie”. Expoziție de artă plastică de Sânziene: Adina Ghinaci.
Loc desfășurare: Galeria Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Reșița:
18.00-20.00 – Program de muzică de fanfară – FANFARA ANINA; Corul „FRANZ STÜRMER”; Grupul muzical „INTERMEZZO”; Grupul muzical „BANATER BERGLAND”; Formația de dansuri populare germane „ENZIAN”.
18.00-20.00 – Miniexpoziție de pictură și sculptură în foișorul din Parcul Tricolorul: Cercul de sculptură „Jakob Neubauer”; Cercul de pictură „Deutsche Kunst Reschitza”; stand /expoziție cu aparițiile editoriale (cărți și reviste) ale etniei germane din Reșița.

VINERI, 25 iunie, ZIUA ETNICILOR ROMI DIN BANAT ÎN COLABORARE CU ASOCIAȚIA NEVOPARUDIMOS
18.00-20.00 – Expoziție port și tradiții rome;
18.00-20.00 – Program artistic oferit de Ansamblul JUNII GUGULANI, coordonator: Adi JURCHESCU și soliștii: Traian BARBU, Lorena NICA, Adela JURCHESCU.

SÂMBĂTĂ, 26 iunie, ZIUA ROMÂNILOR
10.00-22.30 – program preparate tradiționale, meșteri populari;
18.00-20.00 – Suite de dansuri puse în scenă de Ansamblul folcloric „BÂRZAVA” – soliștii: Petrică MIULESCU IRIMICĂ, Ghiță CĂLȚUN BRANCU, Camelia BOJIN CEOCU, Andreea MIROȘU, Nicolae DUȚ și Cătălin ȚÂRU.

DUMINICĂ, 27 iunie, ZIUA ETNICILOR SÂRBI DIN BANAT, ÎN COLABORARE CU UNIUNEA SÂRBILOR DIN ROMÂNIA
10.00-22.30 – program preparate tradiționale, meșteri populari;
18.00-20.00 – stand de prezentare a tradițiilor sârbești (foișor);
18.00-20.00 – Ansamblul SVETI GEORGE din Stanciova, Timiș; Ansamblul SLOGA din Comuna Felnac, Arad; Solista Miriana IOVICIN, acompaniată de orchestra condusă de Laza VESICI.