Floare rară în Europa, descoperită în Apuseni

O orhidee sălbatică, foarte rară și pe cale de dispariție, a fost descoperită de un grup de turiști cărășeni în Munții Apuseni. Aceștia au visat doar la o drumeție, dar au găsit “Papucul Doamnei”, o floare legendară, care se vinde la negru în Marea Britanie, cu zeci de mii de lire sterline.

Papucul Doamnei, floarea care se găsește  în doar câteva zone din Europa, a fost descoperită de un grup de cărășeni în plimbarea lor către Vârful Vlădeasa din Munții Apuseni. Oamenii au fost impresionați de ceea ce au văzut, așa că au trimis fotografiile pe adresa contact@expressdebanat.ro, ca să le împărtășească cu cititorii cotidianului online.

Deși se știe că această orhidee se găsește în țară, a fost văzută din ce în ce mai rar. Ba mai mult, chiar s-a considerat că nu ar mai exista în pădurile din România.

Aflată pe cale de dispariție în toată Europa, Papucul Doamnei ocupă locul întâi pe lista plantelor protejate de lege. În Marea Britanie, din cauza numărului redus de astfel de flori, și a colecționarilor împătimiți care sunt gata să plătească până la 50.000 lire sterline pentru un astfel de exemplar, poliția s-a sesizat și a îngrădit zona unde se aflau acestea. Chiar și astăzi autoritățiile încă patrulează și o supraveghează non-stop.

Orhideea sălbatică a primit denumirea de Papucul Doamnei datorită formei de pantof. Un alt motiv care a stat la baza numelui plantei este o legendă, care spune că, o domniță, furată de dragoste, s-a trezit la timp din beția iubirii și a fugit din fața ispitei, dar asemeni Cenușăresei și-a lăsat condurul în iarbă.