VIDEO/GALERIE FOTO: O ţară mare într-un oraş mic! Vizita la Anina a Ambasadorului Indoneziei în România se încheie cu o călătorie cu trenul

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţial al Republicii Indonezia în România şi Republica Moldova, Excelenţa Sa, dl Diar Nurbintoro, se îndreaptă în această dimineaţă spre Oraviţa, după ce ieri a avut o zi bogată în vizite la Anina. Campania de promovare a oraşului, demarată de primarul Gheorghe Românu, este în plină desfăşurare. Alţi înalţi demnitari ai ţărilor cu reprezentanţă diplomatică în România vor sosi la Anina în această toamnă.

Excelenţa Sa, dl Diar Nurbintoro, a sosit în Caraş-Severin cu o zi înainte, marţi, şi a avut un dialog introductiv cu primarul Gheorghe Românu. Primirea oficială a invitaţilor s-a desfăşurat miercuri, imediat după ora 10.00, la Centrul de Afaceri din Anina, în prezenţa unui grup de reprezentanţi ai mediului local de afaceri, dar şi consilieri locali, reprezentanţi ai presei şi staff din Primărie. După discursul de bun-venit, adresat de primarul Gheorghe Românu, şi după ce ambasadorul Diar Nurbintoro şi-a prezentat ţara şi interesele pe care aceasta le are în colaborarea cu România, au avut loc discuţii cu oamenii de afaceri cărăşeni interesaţi de colaborarea cu această ţară formată din peste 17.000 de insule.

Timid la început, oarecum mai relaxat după primele schimburi de cuvinte, cei prezenţi şi-au exprimat interesele, ajutaţi când şi când de intervenţiile primarului. Mineritul, rocile deosebite din munţii Aninei şi lemnul din pădurile noastre, de o altă calitate şi cu o altă rezistenţă în timp au fost domeniile de interes asupra cărora s-a purtat discuţiile.

Plantarea unui brad, simbol al legăturii trainice care se naşte între indonezieni şi români, la Anina, a încheiat prima parte a programului vizitei de la nivel înalt din oraşul cărăşean.

Un tur de forţă, promovarea Aninei

Aninenii le-au pregătit oficialilor din Indonezia şi un tur al celor mai frumoase obiective din zonă, promovând astfel frumuseţile Banatului montan. Nu au fost ocolite lacurile Mărghitaş şi Buhui, centrala electrică, care producea curent pe bază de cărbune şi asigura alimentarea cu energie electrică a orașului Anina, inclusiv a minei de aici, puţul numărul 4 al minei, Liceul „Mathias Hammer”, cimitirul în care odihnesc victimele accidentelor miniere. Aici, oficialii au depus o coroană în amintirea celor care au muncit sub pământ şi şi-au pierdut viaţa muncind!

YouTube video

Viza, o barieră pentru oamenii de afaceri din Indonezia la intrarea în România

Întreaga zi a fost una încărcată, în care oficialului străin i s-au oferit numeroase motive să revină în Caraş-Severin şi să recomande această zonă a Aninei turiştilor din ţara sa, şi nu numai. O problemă pe care o au, însă, indonezienii este obţinerea unei vize de intrare în ţara noastră, o procedură greoaie la Ambasada României din Jakarta, aşa cum a mărturisit Excelenţa Sa, dl Diar Nurbintoro. Fie că sunt turişti, studenţi sau oameni de afaceri, indonezienii se lovesc de această barieră care cu greu poate fi ridicată. Într-o primă etapă, munca de reglementare favorabilă a situaţiei şi chiar de eliminare a vizei urmăreşte aducerea mai uşoară în România a diplomaţilor şi oamenilor de afaceri din Indonezia. De cealaltă parte, românii au nevoie de viză, dar aceasta poate fi primită cu uşurinţă într-o oră-două, chiar şi la sosirea în Indonezia, pe aeroport, iar la Ambasada de la Bucureşti lucrurile sunt facilitate de dorinţa de deschidere faţă de străini, manifestată de autorităţile din Indonezia.

YouTube video

După muncă, sărbătoare

Ziua de miercuri, 20 august, s-a încheiat pentru toată lumea cu un dineu oficial, prilejuit de sărbătorirea Zilei Naţionale a Indoneziei, din 17 august, oferit de această ţară în cinstea gazdelor din Caraş-Severin. Potrivit Ambasadei Republicii Indonezia la Bucureşti, ,,la trei zile după predarea necondiţionată a japonezilor, la 17 august 1945, liderii naţionali indonezieni, Soekarno şi dr. Mohammad Hatta, au proclamat în numele poporului independenţa Indoneziei”.

La Anina, oaspeţii din exotica ţară situată în Sud-Vestul Oceanului Pacific au făcut o demonstraţie a culturii şi tradiţiilor culinare indoneziene, organizând un bufet cu specific naţional şi oferind presei cărăşene o mostră din îndemânarea bucătarilor ambasadei. Excelenţa Sale, Diar Nurbintoro, a pregătit şi o surpriză: un dans tradiţional interpretat de una dintre membrele staf-ului său.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157646272086019″]

Vizita Excelenţei Sale, Diar Nurbintoro, în judeţul Caraş-Severin se încheie astăzi cu o călătorie cu trenul pe frumoasa rută Anina-Oraviţa. Ambasadorul Republicii Indonezia în România şi Republica Moldova va avea astfel prilejul să adauge la ,,bagajul” de promovare a Banatului de Munte încă un obiectiv apreciat de toată lumea care a venit aici.

777

Cât de mare este asupra sa impactul campaniei duse la Anina de autorităţile locale, conduse de primarul Gheorghe Românu, se va vedea în perioada următoare, poate chiar într-un timp mai îndelungat. Sunt bineveniţi atât turiştii din Indonezia, cât şi cei care doresc să facă afaceri în zonă. Mână de lucru există, facilităţi administrative sunt promise. Doar calculul celor cu bani de investit mai trebuie introdus în ecuaţie pentru ca pe lângă italieni, greci ori germani să vină la Anina şi indonezieni.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/