FOTO. O moară de apă din Pârvova, salvată de voluntarii Acasă în Banat. Localnicii pot măcina din nou făină de calitate, ca acum un secol

La Pârvova, în comuna Lăpușnicel, județul Caraș-Severin, se macină din nou la moara de apă, după ce construcția a fost pusă în funcțiune de voluntarii asociației Acasă în Banat. Timp de două zile, zeci de voluntari din toată țara au intervenit la cele trei mori de apă din localitate. 

Cei 35 de voluntari au lucrat la foc continuu, în weekend, ca să finalizeze reparațiile la cele două mori de lemn – Moara Osoina și Moara din Cheia – și la cea de piatră – Moara din Gian. La finalul lucrărilor, Moara din Gian a repornit. Aici canalul de apă era colmatat, roata morii era demontată, piatra – dislocată, acoperișul era deteriorat și pereții din piatră erau crăpați. La celelalte două mori, voluntarii au înlocuit plăcile de azbest de pe acoperiș cu țiglă, au tratat lemnul și au decolmatat ieruga, urmând ca și aceste mori să fie repuse în funcțiune de localnici.

„Am reușit să formăm echipe foarte eficiente și așa am reușit să terminăm la timp ceea ce ne-am propus. Acum, la finalul intervenției, ne bucurăm că în sat se poate măcina din nou și sperăm ca morile de apă să aducă turiști dornici să descopere satul Pârvova și frumusețile oferite de întreaga zonă a Văii Almăjului.”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

leader board 728 x 90 px

A fost ultima intervenție a asociației din proiectul „Salvăm morile de apă”, finanțat de Fundația Orange cu 32.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG”, program anual ce încurajează implicarea angajaţilor companiei Orange în proiecte sociale.

Anul acesta Acasă în Banat și Fundația Orange au intervenit la 12 mori de apă din Caraș-Severin, din Gârnic, Șopotu Nou (comuna Dalboșeț) și Pârvova. Obiectivul principal al proiectului a fost de a susține zone rurale aflate în dificultate prin punerea în valoare a morilor de apă din punct de vedere turistic, oferind un model alternativ și sustenabil pentru dezvoltarea locală.

Pe lângă intervențiile propriu-zise, realizate cu materiale tradiționale și respectând specificul locului, la toate morile de apă au fost montate indicatoare și plăcuțe informa­tive cu denumirea morilor de apă pentru a le include în circuitul turistic local. Morile redevenite funcționale pot genera venituri pentru cei peste 1.500 de localnici din vânzarea către turiști a făinii proaspăt măcinate și a produselor derivate.