FOTO. Nevo Parudimos militează din nou pentru incluziunea romilor prin programe bazate pe nevoile reale ale comunităților locale

nevo parudimos la bucuresti (4)
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Asociația Nevo Parudimos, în parteneriat cu Organizatia Sastipen, a organizat, în 24 noiembrie, la București, întâlnirea „Bottomupfunding for Roma” – Modele de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a Romilor. Întâlnirea a avut ca scop creșterea nivelului de conștientizare a diferiților factori interesați cu privire la importanța dezvoltării de parteneriate sustenabile cu ONG-urile rome și pro-rome în vederea realizării de documente programatice și implementării de programe în domeniul incluziunii romilor bazate pe nevoile reale ale comunităților locale și pe respectarea celor 10 principii de bază comune privind incluziunea romilor.

nevo parudimos la bucuresti (2)

Îmbunătățirea condițiilor de viață și incluziunea socială a populației de etnie romă sunt deziderate ale tuturor documentelor de politică publică naționale și europene care vizează explicit populația de etnie romă din România. Statele membre ale UE fac eforturi deosebite pentru a aborda problematica incluziunii romilor din perspectiva celor 10 principii de bază comune privind incluziunea romilor însă rezultatele întârzie să apară, populația romă din comunitățile vulnerabile fiind în continuare supusă riscului de excluziune socială.

nevo parudimos la bucuresti (1)

Documentele programatice ale Fondului Social European își propun să vină în întâmpinarea problemelor reale cu care se confruntă populația de etnie romă și încurajează autoritățile locale să participe activ la procesul de atragere de fonduri europene, însă nu țin cont de faptul că acestea au capacitatea limitată de a gestiona acest tip de programe. În plus, de multe ori, ghidurile de finanțare cu surse FSE nu se adresează problemelor curente cu care se confruntă membrii comunităților locale și din acest motiv aplicanții fac eforturi considerabile să găsească soluții și să introducă în cadrul cererilor de finanțare activități suplimentare care să conducă la rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile.

Societatea civilă romă și pro-roma are capacitatea limitată de a accesa aceste fonduri, fiind de multe ori neeligibilă ca aplicant sau partener, limitând astfel procesul de dezvoltare de inițiative care să contribuie efectiv la îmbunătățirea vieții membrilor comunităților vulnerabile cu romi. În plus, capacitatea de „watch-dog” a societății civile este limitată. Din acest motiv, platformele de dialog ale societății civile (naționale și europene) fac eforturi considerabile să atragă atenția asupra faptului că se deviază de la agenda națională și europeană în materie de politici publice în domeniul incluziunii romilor și ca situația romilor din comunitățile vulnerabile este din ce în ce mai dificilă.

STPT job 1000x200

nevo parudimos la bucuresti (5)

Tocmai pornind de la aceste considerente și conștienți de necesitatea de a promova dialogul public, Sastipen – Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos, cu suport financiar oferit prin mecanismul financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021,au organizat acest eveniment care a reunit deopotrivă donori, instituții publice și societatea civila romă.

„Evenimentul își propune să întărească rolul societății civile în procesul de eficientizare a procesului de implementare a politicilor în domeniul incluziunii romilor. Implicarea societății civile trebuie să aibă loc atât la nivel național, cât și european, prin contribuții de specialitate ale experților romi, precum și prin consultări cu un număr mare de pârți interesate de etnie romă, implicate în conceperea, punerea în aplicare și evaluarea inițiativelor politice. Este foarte important ca politicile de incluziune să se bazează pe deschidere și transparență și să abordeze problemele comunităților într-o manieră corespunzătoare și eficientă. Implicarea societății civile este recunoscută ca fiind vitală atât pentru mobilizarea expertizei, cât și pentru difuzarea cunoștințelor necesare pentru a genera dezbatere publică și răspundere pe parcursul procesului de implementare a documentelor programatice”, explică Daniel Grebeldinger, director executiv al Asociației Nevo Parudimos.

nevo parudimos la bucuresti (3)

Tot în cadrul acestui eveniment au fost împărtășite cu participanții concluziile cercetării „Funding of bottom-upapproaches – ways forward to support Roma inclusion” realizată de ERGO Network în cadrul proiectului „Noi soluții la probleme vechi – schimb de noi tipuri de abordări în domeniul incluziunii romilor”, coordonat de Asociația Nevo Parudimos, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Fondul de Granturi SEE și Norvegia pentru Cooperare Regională, precum si lecțiile învățate de Sastipen în cadrul proiectului CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, implementat la nivelul a trei localități rurale din Romania cu suport financiar oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE, în cadrul programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, gestionat de FRDS.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/