FOTO. Nemții ne învață să facem turism. Experiența din Oberstdorf, aplicată la Anina!

Administrația locală din Anina încearcă să transforme tradiția în minerit într-o reală atracție turistică pentru români, dar nu numai. În acest sens, cei care conduc orașul au primit în aceste zile vizita unei delegații din landul Bavaria. În cadrul acesteia, invitații nemți au prezentat rețeta de succes pe care au aplicat-o pentru orașul Oberstdorf, care astăzi este vizitat de milioane de turiști.

Oficialii care au făcut parte din delegație au venit în vizită și la Consiliul Județean, unde au fost primiți de vicepreședintele forului administrativ. Nemții au prezentat succesul fulminant pe care l-au avut în dezvoltarea turismului din Oberstdorf, o comună-târg din districtul Oberallgau, regiunea administrativă Schwaben, landul Bavaria, Germania. Aceștia au ajuns în Caraș-Severin în urma invitației lansate de primarul Aninei, Gheorghe Românu, și au declarat că și în trecut au colaborat bine și cu alte localități din România. „Am lucrat, de-a lungul timpului, pentru Ministerul Energiei din România, când am realizat, împreună cu ministrul nostru de la acea vreme, un studiu care conține schimbarea structurii, dintr-o zonă minieră, într-o zonă turistică. Eu vin dintr-o regiune care este poziționată geografic aproape ca a dumneavoastră. Regiunea noastră are circa 170 mii de locuitori și trăiește, în proporție de 60 la sută, din turism. Am început acum 50 – 60 de ani, cu un sătuc mic, de munte, și am crescut turismul. Mai exact, am început cu 50 mii de înnoptări și am ajuns la 12 milioane de înnoptări. Studiul meu l-am prezentat la Congresul Mondial și am primit foarte multe cereri din regiunea montană a țării, unde turismul trebuie să fie subvenționat și ajutat. Am participat, anul trecut, și la deschiderea unui muzeu din Deva, unde l-am cunoscut pe primarul orașului Anina, pe care l-am chemat în Bavaria, unde i-am arătat multe posibilități care se pot realiza cu bani puțini, iar la invitația oficialităților din Caraș-Severin, am venit și la Reșița, a spus astăzi Manfred Helmert, reprezentantul delegației din Germania.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157652068303956″]

Pe primarul orașului Anina n-a putut decât să îl bucure o astfel de vizită, mai ales pentru faptul că orașul pe care îl conduce alte șanse de salvare, cu excepția turismului, nu prea sunt. Prin urmare, modelul german ar putea fi preluat cu succes, dar e nevoie de multă răbdare.

Săniuțe pe șine la Anina!

„După întâlnirea de la Deva, am purtat discuții cu Manfred Helmert, căruia i-am povestit despre Anina, despre mina care a fost închisă, dar și potențialul turistic al zonei. Astfel, am ajuns să fiu invitat în Germania, pentru a vedea transformările ce au avut loc, dintr-un sătuc minier, într-o zonă turistică deosebită, iar mai apoi, și din creșterea animalelor. După cum știți, zona este cunoscută și pentru trambulinele de la Oberstdorf. La Anina s-ar preta și la realizarea unor săniuțe pe șine, acele boburi care să atragă turiștii. Zona Anina este una cu altitudine mai mică, între 400 și 600, față de 1000-1100, cât e acolo, dar totul se poate adapta. În rest, lucrăm la partea de moteluri, de pensiuni, pentru a asigura cazare și locuri de servit masa în zona noastră, la partea de promovare, care începe să dea roade, având în vedere că pentru 1 mai toate spațiile de cazare sunt ocupate, a precizat Gheorghe Românu, edilul-șef al orașului Anina, în urma întâlnirii care a avut loc astăzi la Consiliul Județean Caraș-Severin.

Criză de spații de cazare

Delegația a fost primită de vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni. „După cum cunoașteți, și strategia de dezvoltare a județului mizează pe dezvoltarea turismului. Noi am încercat să ducem și toate utilitățile și să dezvoltăm infrastructura rutieră către locurile deosebite pe care le avem. La această oră se vede nevoia acută de infrastructură hotelieră, pentru care Consiliul Județean nu se poate implica, dar prin parteneriate publice-private încercăm să o creștem. Discuțiile purtate cu partea germană au fost deosebit de interesante, din această perspectivă. Este un început bun și sperăm ca orașul Anina să fie deschizător de drum în această dezvoltare, și pentru alte localități”, a precizat Ghiorghioni.

Delegația stă la Anina câteva zile, timp în care vor fi analizate la fața locului mai multe aspecte legate de zonă.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/