Zeci de timișoreni au asistat, luni, la manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, în fața sediului Inspectoratului de Poliție, acolo unde se află monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Politicienii locali prezenți la eveniment au vorbit despre nevoia de unitate, în contextul în care 163 de ani de la Mica Unire ne găsește „mai dezbinați ca niciodată”.
Programul manifestărilor a debutat la ora 12, în fața monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Timișoara, cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă și intonarea imnului național. După oficierea serviciului religios, rând pe rând au luat cuvântul subprefectul Sorin Ionescu, viceprimarul Cosmin Tabără și vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș.
„Știu că e frig afară și de foarte multe ori în momentele noastre de cumpănă a fost frig afară pentru că această națiune de multe ori s-a clădit prin sânge, prin noroi, prin sacrificiul suprem al celor care au înțeles că țelul și idealul național e mai presus decât țelul și idealul personal. Hai să dăm mână cu mână cu toții pentru a clădi ceea ce cei de la 1859 au început să clădească. Pentru a clădi o Românie modernă, o Românie europeană, o Românie atașată valorilor democratice.”, a spus subprefectul PSD Sorin Ionescu.
Viceprimarul Cosmin Tabără (PNL) consideră că astăzi, românii sunt mai dezbinați ca niciodată. El a făcut un apel la unitate.
„După 163 de ani am ajuns să fim mai dezbinați ca niciodată. Și atunci partidele politice aveau păreri diferite, dar măcar aveau un obiectiv comun: cel care îi ajuta să se înțeleagă, cel de a crea un neam, cel de a crea o țară prin aceeași limbă, țara noastră România. Astăzi, parcă totul ne dezbină. Auzim din ce în ce mai des cuvântul autonomie. Auzim cum ne-am săturat unii de alții, nu mai reușim să rămânem împreună nici măcar în cadrul aceluiași partid. Nu uitați că suntem români cu toții. Nu uitați că sângele apă nu se face. Vă rog ca atunci când diferențele de opinie tind să producă rupturi de nereparat, să nu uitați că puterea noastră de astăzi a stat în Mica Unire de atunci, fără de care nu se putea realiza nici Marea Unire din 1918. Obiectivul pe care vi-l propun este unul singur: unitate, dragi români.”, a spus Tabără.
La rându-i, vicepreședintele CJT Cristian Moș (USR) s-a întrebat cum ar fi arătat lupta contra pandemiei în România, dacă nu ar fi existat atât de multe diferențe de opinie și țelul tuturor ar fi fost unul singur.
„Aveam un discurs pregătit, dar venind încoace mă gândeam ce înseamnă Unirea pentru noi. Cum două principate care, deși în anumite puncte aveau divergențe, au reușit să se unească. Cum câțiva oameni au reușit să unească cele două principate. Să ne gândim întotdeauna la ceea ce ne unește. Cum ar fi arătat România dacă în 30 de ani toată clasa politică se gândea la ce îi unește, nu la ce îi diferențiază? Cum ar fi arătat lupta astăzi cu pandemia dacă nu ne diferențiam în opinii? Dacă luptam toți și găseam un țel să luptăm contra pandemiei? Mica Unire este de fapt primul pas spre Marea Unire. Mica Unire are un simbol: Hora Unirii. Hora Unirii reprezintă sărbătorirea acelui țel comun atins de cele două principate.”, a spus Cristian Moș în discursul susținut în fața timișorenilor.
După discursuri, cei prezenți la manifestări au depus coroane, jerbe și buchete de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, pe ritmul Imnului Eroilor. Ceremonia s-a încheiat cu interpretarea instrumentală și cu voce a cântecului „Hora Unirii”.
La 24 ianuarie 1859 a avut loc, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească. A fost prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Senatorul PNL Marcel Vela a transmis un mesaj ferm înainte de căderea cortinei peste campania electorală a alegerilor prezidențiale de duminică: Votați cu cel mai serios, pregătit, înțelept și...
„Ciucă nu are experiența și maturitatea politică a lui Ludovic Orban”
1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara
Hurduzeu: Marcel Ciolacu, prietenul puternic al cărășenilor la Cotroceni
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281