Studenții din 70 de organizații naționale au mărșăluit, vineri, pe străzile Timișoarei, în semn de susținere pentru câteva modificări pe care ei le propun la proiectul noii Legi a educației. Tinerii vin în fața guvernanților cu 200 de amendamente, între care creșterea ponderii studenților în procesul de alegere a rectorului.
Studenții s-au adunat vineri dimineață în fața Bibliotecii Universității Politehnica din Timișoara. Una dintre nemulțumirile tinerilor se referă la procesul de consultare în privința noilor prevederi din Legea Educației. Mesajele lor au fost înscrise pe pancarte: „0% consultanță, full ignoranță” sau „Nu vreți să vorbiți cu noi și lăsați educația la gunoi”.
„Studenții își propun să tragă un semnal de alarmă asupra procesului de consultare. Considerăm că acesta a fost unul defectuos prin prisma perioadei de desfășurare a acestuia și pentru că, deși consultarea publică este deschisă până pe 24 august, întâlnirea cu studenții va avea loc abia pe 22 august, lucru pe care îl considerăm nepotrivit. Considerăm că ar fi trebuit să aibă loc o discuție mult mai repede și din prisma faptului că ANOSR a înaintat către Ministerul Educației, într-o primă etapă, peste 200 de amendamente și ni se pare destul de greu de crezut că în două zile vom putea să ajungem la un consens sau să fie integrate parte din acele amendamente în proiectul Legii învățământului superior.”, a declarat Oana Alexandra Țînțar, secretar general ANOSR.
Din fața Bibliotecii UPT, studenții au plecat în marș înspre centrul Timișoarei.
„Subiectele principale pentru care milităm și astăzi în manifestația din Timișoara sunt creșterea ponderii studenților în procesul de alegere a rectorului la 25%, subiectul plagiatelor – tot ce înseamnă prescripția și posibilitatea de a renunța la titlul de doctor, mandatele rectorilor și anume ideea ca universitățile să poată să stabilească numărul de mandate, vârsta de pensionare a cadrelor didactice și reducerea de 90% pe care am solicitat-o la transportul feroviar – în trecut se dădea gratuitate. Oamenii înțeleg pentru ce luptăm, înțeleg că este o situație pentru care trebuie să ne mobilizăm. Aici avem oameni care conștientizează că este timpul nostru și este momentul să facem ceva pentru a obține lucruri benefice studenților. Chiar avem încredere că în urma manifestației și a dezbaterii pe care o vom avea luni, la Ministerul Educației, va exista deschidere pentru noi. Pornim cu cele mai bune intenții, dar asta nu poate să anuleze vocația de voce critică pentru studenți.”, a mai spus Oana Alexandra Țînțar.