[FOTO] Mălai, răchie și… politichie! Produsele tradiționale din Banatul Montan deschid ușile la București!

Aproximativ 40 de producători s-au făloșit ieri, la Băile Herculane, cu produse care mai de care, satisfăcând poftele localnicilor, turiștilor, invitaților, dar și politicienilor care au profitat de vremea frumoasă și au luat pulsul alegătorilor cu puțin timp înainte de parlamentare.

La inițiativa președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, Festivalul Răchiei s-a reluat cu ediția a XVI-a, dar de data aceasta pe lângă licorile de prune, cireșe, mere, pere sau gutui au fost așezate pe standurile producătorilor și bucate tradiționalele din Banatul de Munte. Hurduzeu spunea că răchia cu care se mândresc atâta bănățenii merge excelent cu mălaiul și cu brânza, astfel că festivalul a devenit și mai atractiv decât în anii trecuți. Atât de atractiv încât printre mesele la care s-au așezat producători din toate zonele județului, Valea Timișului, Valea Almăjului, Valea Bistrei, zona Reșiței sau de pe Clisura Dunării, s-au plimbat zâmbăreți și dornici de dialog, dispuși să asculte orice, mulți dintre politicienii cărășeni. În special cei care se vor afla pe liste în 11 decembrie. De la mai toate formațiunile politice. Au fost încântați de cele expuse, printre alții, Doina Frunzăverde și Ionela Kovacs, de la ALDE, Claudiu Pasăre, despre care se spune că ar candida de la PRU, social-democrații Ion Mocioalcă și Ion Spânu, dar și liberalul Cristian Gâfu. De la festival nu puteau lipsi edilii-șefi, în frunte cu primarul din Băile Herculane, Cristian Miclău, gazda evenimentului, dar și primari care au condus, practic, delegațiile din comunele pe care le reprezintă, cum ar fi: Nicolae Beg, de la Marga, Cristian Vela, de la Armeniș, Adrian Stoicu, de la Bozovici, Nicolae Novăcescu, de la Cornereva, Nicolae Tismănariu, de la Gîrnic, Daniel Boambeș, de la Constantin Daicoviciu sau Ion Velescu, de la Luncavița.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157675171036006″]

Juriul nu a avut deloc o misiune ușoară, producătorii prezentând o gama largă și foarte variată de produse. Toți membrii juriului, alcătuit din reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Camerei Agricole din Caraș-Severin, au reușit să rămână în picioare după ce au gustat atâtea feluri de răchie. Vicele CJ, Ionuț Popovici, despre care Ion Mocioalcă afirma că se pricepe și la răchie, și la politică, sau Cristi Bîtea, fin cunoscător în ale răchiei, care-i calcă pe urme mult mai celebrului său tată, Tică Bîtea, au făcut și ei parte din juriu, astfel că premiile acordate sunt de necontestat.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157675171020696″]

Festivalul s-a încheiat cu câteva promisiuni. Băile Herculane este poarta de intrare în județ dinspre fostul regat, pentru că e stațiunea noastră de suflet și pentru că Băile Herculane merită mai mult decât are. La anul, vă promit că festivalul îl vom organiza tot la Herculane! Am reluat tradiția festivalului în urma discuțiilor pe care le-am avut cu producătorii de răchie la Zilele Orașului Băile Herculane. Ne-am bucurat să avem ca parteneri Primăria Băile Herculane și Asociația ProTurim, dar vreau să mulțumesc tuturor celor care au participat la acest festival”, a afirmat Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157673949856311″]

O promisiune interesantă a făcut și deputatul Ion Mocioalcă: „Răchia din Banat este un produc cu care putem să ne lăudăm oriunde. Dacă în Caraș-Severin a rămas ceva nepolitizat, la primul loc se bate acest produs tradițional, răchia de Banat. Răchia noastră de multe ori a deschis ușile la București! Le voi duce colegilor mei și niște mălai, pentru că le explic de multe ori ce este mălaiul, dar nu pot înțelege foarte bine. Le voi duce să-l guște!

YouTube video

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/