Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, în Caras-Severin, într-un loc de poveste unde Dumnezeu și-a lăsat amprenta, te așteaptă lacul Ochiul Beiului si frumoasele trasee de drumeție.
Țara noastră aur poartă, comori de care oricine ar dori să se bucure. Nu mai este niciun secret că județul Caraș-Severin are un potențial fantastic atunci când vine vorba de turism, iar unul dintre exemple este chiar Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, zonă în care turiștii sunt atrași ca un magnet de frumusețea lacului Ochiul Beiului, considerat de mulți, a doua Laguna Albastră.
Situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă, la limita Munților Aninei, cu Munții Locvei, la o altitudine de 310 metri, lacul, are forma unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, și cu o apă atât de curată, încât păstrăvii care înoată în el pot fi admirați în toată splendoarea lor. De asemenea, alimentat de un izvor submers, Ochiul Beiului este zugrăvit în cele mai splendide culori pe care un om și le poate imagina.
Legenda spune că în urmă cu sute de ani, fiul unui cunoscut bei din Levant s-a îndrăgostit de fiica unui pastor care obișnuia să-și plimbe turmă de oi prin împrejurimi. Apoi a răpit-o și a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei, însă fata a reușit să evadeze în timpul nopții coborând pe o funie împletită din bucățile propriei rochii. Beiul a poruncit atunci că fața să fie omorâtă.
Fiul beiului a fost atât de întristat și a plâns atât de mult încât din lacrimile sale s-a format acest lac, iar culoarea de un turcoaz ireal i se datorează nuanței ochilor săi. Ulterior, tânărul s-a omorât, iar lacul cu formă de ochi a fost denumit Ochiul Beiului. Localnicii povestesc că fata s-ar fi transformat în rău – Răul Beusnita.
În tot acest traseu deosebit, turiștii au ca și itinerar partea din chei numită La Tunele, cu întreg traseul format din Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascadele Beușnița.