Apă termală fierbinte în caloriferele hotelurilor și locuințelor din stațiunea veche de 2.000 de ani!

baile herculane
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

O firmă din Danemarca a realizat pentru SC Hercules SA studiile și documentațiile necesare pentru ca stațiunea de pe Valea Cernei să treacă la încălzirea pe bază de apă termală!

Dan Pușcaș, administratorul judiciar al SC Hercules SA Băile Herculane, a început deja să prezinte în stațiune oportunitatea de a se folosi un agent termic aflat la discreție, atât de ieftin și deloc poluant. Specialiștii danezi au pus la punct mai întâi rețeaua de apă termo-sulfuroasă și izvoarele din care urmează să se alimenteze fiecare hotel, fiecare pensiune sau bază de tratament și SPA. Rețeaua actuală prin care e distribuită apa izvoarelor lui Hercules e foarte veche, deteriorată, iar multe dintre izvoare sunt colmatate. În plus, rețeaua nu ajunge la toți operatorii de turism balneo. Iar cum fără apă termo-sulfuroasă Băile Herculane ar fi o stațiune ca oricare alta, Pușcaș a început de aici, de la izvoarele de pe Valea Cercei, reconstrucția, redresarea societății și, odată cu ea, a stațiunii milenare.

În primul rând s-a lucrat pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă termo-sulfuroasă, pentru găsirea unor soluții de întreținere și exploatare corectă a izvoarelor cu apă termo-sulfuroasă, acea apă cu efect tămăduitor. Dan Pușcaș a insistat și pe prezența apei termo-saline în resorturile și pensiunile din Herculane, lucru care ar face mult mai atractivă „Perla Banatului” și pentru alte categorii de turiști. „Apa termo-salină este economic rentabilă pentru că în ea poți să stai toată ziua. În apa termo-sulfuroasă, doar 40-50 de minute!”, a explicat administratorul judiciar al SC Hercules.

Compania daneză care a lucrat timp de doi ani la realizarea acestor studii nu s-a oprit aici, spune Dan Pușcaș. „Danezii au venit cu propunerea să valorificăm energia termică. Apa are între 63-73 grade Celsius la ieșirea din sondă. Este păcat să nu folosim această energie. Toate aceste lucruri se pot face când se înlocuiește capul de sondă, atunci se fac și intervențiile pentru viitoarea energie termică. Costurile suplimentare ar fi foarte mici în această fază. Energia termică este una verde și are un cost mic. Ar fi un mare plus pentru localitate, pentru stațiune, pentru toți agenții economici și pentru populație!”, a dezvăluit Pușcaș pentru expressdebanat.ro.

1000x100 (3)

La Herculane s-a vorbit mult și s-a făcut mult prea puțin pentru ca stațiunea să renască după devalizarea care s-a întins pe vreo două decenii. Mulți poate privesc și acum cu ochi neîncrezători planurile SC Hercules. Pușcaș, precum și directorul companiei, au însă tot timpul asupra lor documentația făcută de firma daneză și o arată oricui dorește. De altfel, aceste studii și soluții au fost depuse și la dosarul de insolvență de la Tribunalul Caraș-Severin. Cu alte cuvinte, nu sunt doar vorbe, sunt lucruri concrete care pot da o altă perspectivă, așa cum avea odată stațiunea care i-a fascinat pe împărații austrieci. „Rețeaua actuală este foarte grav afectată, nu s-au mai făcut reparații capitale pe absolut nimic. Izvoarele sunt colmatate, au scăzut în debit. Aceste izvoare trebuie curățate periodic, ori această operațiune nu s-a făcut niciodată pentru că e foarte complicată și scumpă. În România nu e nimeni care să facă acest lucru. Danezii ne-au găsit niște profesioniști în Austria, care au zis că ei pot să ne curețe aceste izvoare. Sunt multe care nu mai curg, de exemplu Diana 2. Rețeaua de distribuție are undeva la 41 km acum, totalul va fi undeva la 136 km. Planul este public, l-am depus și la tribunal , este proprietatea SC Hercules pentru că SC Hercules l-a plătit. Suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu această firmă care administrează inclusiv toată Peninsula Scandinavă, unde recuperează toate energiile. Ei merg mai departe de energia termică și fac energie electrică. Spun că este ușor să încălzești apa de la 70 de grade la 100 și să faci o turbină pe aburi. Costurile ar fi foarte mici și ai obține energie electrică la un preț competitiv.”, a mai spus Dan Pușcaș.

Veștile bune despre Băile Herculane nu se opresc aici! Rămâi pe expressdebanat.ro!

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/