La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara se amenajează un compartiment special pentru copiii care vor avea nevoie de intervenții chirurgicale la inimă. Ultimele operații de acest gen au fost făcute în orașul de pe Bega în urmă cu 20 de ani. Clinica se va deschide în primăvara anului viitor, potrivit directorului Institutului, medicul Tudor Constantin Luca.
Anual, în România se nasc până la o mie de copii cu probleme cardiace, care ar avea nevoie de intervenții chirurgicale ca să se vindece. În prezent, clinici de chirurgie cardiovasculară pentru copii există doar în București și Târgu-Mureș, iar aici ajung să fie operați doar între 200 și 300 de copii. Redeschiderea unei secții similare și la Timișoara ar însemna o șansă la vindecare pentru și mai mulți micuți din țară.
„Chiar ieri am avut o ședință cu colegii noștri italieni, în care am stabilit ca dată de început, în principiu, data de 1 martie. Eu sper să reușim să o facem chiar unpic mai repede, dar nu acesta e cel mai important lucru, ci să pornim cu dreptul în această expediție. Noi ne dorim să operăm cât mai mulți copii, e un necesar mare de operații de chirurgie pediatrică în România. Anual se nasc 1.000 de copii cu malformații congenitale care au nevoie de corecție chirurgicală. Dar, dintre aceștia, doar 2-300 pot fi operați, în condițiile actuale în România. Iar noi suntem singura instituție de profil din vestul țării care ar putea face acest lucru. Gândiți-vă că toți copiii vestului României în prezent se duc până la București sau la Târgu-Mureș, în cel mai bun caz. Dar majoritatea dintre ei nu beneficiază de chirurgie pediatrică.”, a declarat Tudor Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.
Secția care este în curs de amenajare la Timișoara se află la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde și va avea bloc operator, terapie intensivă și saloane cu paturi.
„În Institutul nostru s-au realizat până în 2001 operații pe copii, dar s-au făcut în condiții de pionierat și cu rezultate bune pentru vremurile respective. Ceea ce vom face noi acum va fi cu totul altceva. Vom avea un compartiment separat, adică vom încerca să facem lucrurile cât mai profesionist, adaptat vremurilor contemporane. În schemă sunt 12 paturi în saloane și 4 paturi de terapie intensivă. Avem un bloc operator dotat pentru chirurgie pediatrică, cu toate lucrurile necesare demarării activității.”, a explicat directorul Institutului.
Cea mai mare problemă o constituie resursa umană, admite medicul, pentru că formarea celor care vor lucra în clinica de chirurgie cardiovasculară pentru copii necesită o perioadă îndelungată de timp.
„Chirurgia cardiovasculară înseamnă cardiolog, pediatru, asistente și infirmiere, îngrijitoare și brancardieri, adică o serie de oameni implicați într-o activitate nouă. Va fi foarte greu, chirurgia pediatrică este piesa de rezistență a chirurgiei cardiovasculare, e foarte greu de realizat din punct de vedere tehnic. Formarea unui chirurg cardiovascular pediatric necesită între 5 și 10 ani în funcție de abilitățile lui și de mediul în care se formează. Noi avem oameni care sunt deja în training de luni de zile, fie în Italia, la clinicile San Donato, fie în România, la Marie Curie sau la Târgu-Mureș. La fel, avem și o parte din personalul medical mediu, asistente. Toți acești oameni sunt într-un proces de formare accelerată. Independența noastră totală ne-o vom câștiga în timp. Vom începe cu o activitate susținută de cei care, împreună cu statul român au stabilit un protocol de colaborare în scopul dezvoltării chirurgiei cardio-pediatrice românești, anume specialiștii din clinicile italiene vor fi alături de noi, dar activitatea se va intensifica pe măsura trecerii timpului.”, a mai spus doctorul Luca.
Pe viitor, cei din conducerea Institutului au în plan și reluarea procedurilor de transplant cardiac.
„Transplantul de inimă în principiu nu se face la copii, dar e o etapă următoare, pe care vrem să o implementăm în viitor. Transplantul cardiac este și un deziderat de-al nostru, iar după ce vom finaliza proiectul chirurgiei pediatrice, vom demara și acest proiect. Asta însemnând resurse de bani, profesioniști în domeniu, formarea oamenilor, crearea unei structuri compatibile.”, a explicat directorul Institutului.
La Timișoara, până să fie sistate operațiile pe inimă la copii, medicii au realizat peste 900 de astfel de intervenții. Amenajarea noii clinici a fost posibilă cu bani europeni, atrași de Institut prin mai multe proiecte, și cu fonduri de la Ministerul Sănătății. Un sprijin important vine și de la Mitropolitul Banatului, care va dona 16 paturi speciale pentru terapie intensivă și zona de recuperare a micilor pacienți. Șase dintre aceste paturi au sosit zilele trecute la spital.