Reșița mai poate adăuga o valoroasă carte în palmaresul despre istoria sa! Romulus Ioan a reușit să comprime date despre uzina de fier din oraș și promite că persoanele care vor parcurge toată cartea vor putea să intuiască exact ce se va întâmpla în viitor.
Romulus Ioan și-a lansat ieri volumul „250 de ani de siderurgie în Uzina de Fier din Reșița 1771-2021” la casa de protocol a TMK. Cartea scoate în relief rolul pe care l-a jucat și continuă să îl joace Reșița în zona siderurgiei, după cum mărturisește chiar cel care a scris-o. „Cartea este o sinteză în care găsiți date exacte luate din arhivă și aduc istoria la zi. Ultimele paragrafe din carte sunt ce se întâmplă la zi, desigur, nu dezvoltat. De fapt, dacă citiți celelalte, se opresc pe la 1990. Restul nu prea ne-a convenit. Eu am scris și lucruri care nu ne-au convenit dar care au însemnat o evoluție așa cum a fost ea. […] Reșița este prima întreprindere siderurgică sau primul combinat care începe un program real de restructurare. Reșița a început pentru prima dată primul program real de restructurare în 1991. […] De multe ori îmi puneam întrebarea: Oare eu aș fi rezistat în ce tensiuni și presiuni au fost începând din 1994 până în 1999? Cartea aduce la zi toate situațiile. Nu vreau să o laud, dar puteți intui ce se va întâmpla în viitor”, a povestit autorul. La finalul prezentării, inginerul Romulus Ioan a fost răsplătit pentru eforturile sale de către președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul de Munte, Erwin Țigla, cu medalia aniversară Reșița 250.
Prezent la eveniment a fost și Episcopul Alexandru Mesian din Lugoj, legat de Reșița prin profesia pe care a avut-o timp de 30 de ani. „Din 1960 până în 1990 am lucrat în laboratorul de încercări mecanice și sunt foarte legat de fier și metale. Apropo de tabele, mi-a prins foarte bine ca să văd compoziția chimică a oțelurilor care s-au făcut de-a lungul timpului și a mai multor informații pe care nu le cunoșteam. Specialitatea mea a fost teologia, dar am lucrat în perioada aceasta la Baia Mare și aveam o colaborare foarte bună cu Reșița. Uneori veneam pentru problemele care apăreau între cele două uzine cu privire la calitate. Cartea aceasta a fost pentru mine o revelație pentru că nu am avut ocazia să citesc o așa istorie a metalurgiei. Sigur, mai am în familie un frate care este inginer metalurg și se ocupa cu fierul. Problemele îmi sunt cunoscute dar, din 1994, am venit la Lugoj, respectiv am venit în contact cu teritoriul diecezei, cu Reșița, Hunedoara, Timiș, Arad și așa mai departe. Am colaborat foarte mult de mai bine de 20 de ani cu domnul inginer Romulus și pe probleme de construcții de biserici. Mă bucur mult să particip la acest eveniment și îl felicit pe domnul inginer doctor”, a spus episcopul greco-catolic Alexandru Mesian al Eparhiei de Lugoj.
Lansarea a fost ținută într-un cadru inedit datorită expoziției „250 Reșița/20 TMK” a artistului fotograf Victor Ioan, în care a surprins episoade din munca în uzină. Artistul i-a dăruit unul dintre tablourile sale episcopului Mesian.