Sasca Montană are, de luna aceasta, un centru cultural. Fostul sediu al Judecătoriei, o clădire istorică, va putea fi vizitat de acum de turiști.
În urmă cu mai mulți ani, în comunitatea din Sasca Montană a apărut ideea de a reabilita o clădire veche: fosta Judecătorie (atestată cel puțin din 1857) și care începea să se degradeze ireversibil. Prin decizia colectivă a unor cetățeni inimoși care au format Asociația Culturală Sasca Montană și împreună cu președintele Forumului German Caraș-Severin, Erwin Țigla, biserica catolică din Parohia Oravița, reprezentată la acea vreme de regretatul părinte paroh Virgil Fechetă și primarul Ion Poplicean din Sasca au decis ca vestigiile istorice existente în Sasca Montană să nu piară, ci sa fie puse în valoare! În aceste condiții, s-au asociat și au făcut un plan de reabilitate a clădirii fostei Judecătorii, împreună cu parcul din jurul acesteia.
După ce s-au găsit resursele financiare necesare reabilitării clădirii, sumele de bani fiind oferite de oameni inimoși și de Primăria Sasca Montană, lucrările de refacere a clădirii au demarat anevoios. Chiar și așa, cu mari sacrificii, inițiatorii și-au văzut visul realizat. Odată reabilitată, clădirea a devenit spațiul unde s-au înființat două muzee. Prima sală a fost terminată la parter (prin efortul fam. Prof. Dr. Ioan Sporea), transformându-se în Muzeul Germanității (Sasca Montană a avut 150 de ani de ocupație austriacă, începând cu 1718, iar amestecul populației germanice și a locuitorilor din această zonă a dus la o dezvoltare urbană și minieră impresionantă de-a lungul timpului).
Tot la parter, lângă sala dedicată Muzeului Germanității, a început amenajarea Muzeului Mineritului, la care încă este așteptată participarea mai activă, cu obiecte din mină donate de localnici. În partea din spate a clădirii, tot la parter, a fost refăcută și vechea „pușcărie” (locul de detenție al vechii Judecătorii).
Mai rămânea o provocare, conform ideii inițiale, de a crea un spațiu artistic la etaj. Dar acolo starea încăperilor nu era cea mai bună, fiind nevoie de refaceri importante. În final, și etajul a fost reabilitat, prin efortul financiar comun (prof. dr. Ioan Sporea, prof. dr. Marius Craina, primarul Ion Poplicean, dr. Secășan, dr. Iulia Rațiu, arh. Andrei Apahideanu) și spațiul a devenit propice pentru a găzdui o manifestare artistică.
Inaugurarea a fost pe măsura așteptărilor și a eforturilor depuse, ea având loc într-o zi de mare sărbătoare creștinească, 6 august – Schimbarea la față a Domnului. Prezent la Sasca Montană într-o mini tabără de creație artistică, pictorul Paul Blânda, lector la Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea, a expus câteva dintre creațiile sale. Au existat și lucrări ale altor pictori, unii consacrați, ca și Mihai Teodor Olteanu și alții în devenire. La vernisaj au participat 40-50 de iubitori de artă din zonă, care, alături de primarul din Sasca Montană, Ion Poplicean și cel din Oravița, Dumitru Ursu au inaugurat centrul cultural.
„Centrul Cultural Sasca Montană vrea să demonstreze (și sperăm că a reușit) că acolo unde se vrea, se poate! Istoria noastră nu trebuie lăsată în paragină (clădiri istorice părăsite), actul cultural poate fi făcut oriunde, nu doar în marile orașe, inițiativa personală fiind o necesitate care duce societatea înainte. La câteva luni după ce Asociația Culturală Sasca a decis reabilitarea clădirii și funcționalitatea diverselor spații, întâmplător, am descoperit undeva în Austria, pe Valea Wachau (o zonă turistică minunată de-a lungul Dunării, în amonte de Viena), un centru cultural care semăna izbitor cu proiectul nostru. Se găsește la Weissenkirchen și este și acolo un proiect câștigător al comunității locale. Avem speranța să putem organiza în Centrul Cultural Sasca și alte manifestări culturale, la care să atragem cât mai mulți participanți, fie iubitori de istorie și artă, fie oameni care să descopere aceste bucurii ale vieții”, a declarat pentru Express de Banat profesorul Ioan Sporea.