FOTO. Încă o zi cu proteste, la Timișoara. „Respectați-ne dreptul la salarii!”

whatsapp image 2023 04 24 at 15.32.19

Zeci de sindicaliști din poliție, învățământ și sănătate au protestat, luni, în fața Prefecturii Timiș, nemulțumiți de nivelul veniturilor pe care le au. 

Sindicaliștii reclamă politica de austeritate în domeniul salarizării – creșterea salariului minim garantat cu 41 de lei în net și înghețarea drepturilor salariale. Ei sunt nemulțumiți și de politica fiscală despre care spun că dezavantajează lucrătorul – 43,5% taxe și impozitare, față de de 2,45% angajator (pe obligații internaționale), creșterea economică fiind distribuită 52% către capital și cca 40% către lucrători.

„Considerați că un lucrător român care are datorii la bancă și i s-au amânat datoriile un an poate cu o creștere de 41 lei la salariul minim net să realizeze această suportabilitate a acestor rate și a costului zilnic? Vedeți, facturile la energie, la utilități au crescut. Cum credeți că se poate realiza?”, a declarat liderul Cartel Alfa Timiș, Corneliu Podoleanu.

Oamenii vor aibă și posibilitatea de a-și negocia contractele colective de muncă.

„Ne afectează și pe noi în mod direct această mărire rușinoasă din partea Guvernului cu 41 de lei”, au spus sindicaliștii. „Nu ne sunt respectate niște drepturi. Cerem să ni se acorde dreptul la pensia de urmaș, dreptul la protecție, echipamentele, timpul de lucru pe care îl prestăm la secțiile Covid să fie scurtat.”, a afirmat un alt protestatar. „Dascălii au tot așteptat și au tot așteptat și se pare că e în zadar totul”, a precizat un alt sindicalist.

1000x100 casa brutarului

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01