Măgura Zimbrilor, aflată în comuna Armeniș, numără mai multe exemplare, începând de joi. Aici au ajuns încă 13 zimbri, care au fost aduși tocmai din Germania, din nouă rezervații. După o perioadă de acomodare, vor trăi în sălbăticie alături de restul zimbrilor.
Cele 13 exemplare de zimbru au ajuns în județul Caraș-Severin, în această săptămână, în cadrul unui proiect de resălbăticire implementat de Rewilding Europe și WWF Romania încă din anul 2014. Potrivit celor care au organizat transportul zimbrilor în comuna Armeniș, aceștia au fost selectați cu multă atenție de specialiști înainte de a fi eliberați în Situl Natura 2000 Munții Țarcu.
„Cunoaștem arborele genealogic al fiecărui zimbru care este transportat. Spre exemplu, zimbrii care au ajuns acum provin din 9 rezervații și au petrecut aproape un an împreună pentru a forma grupuri sociale non-habituate cu prezența oamenilor în două rezervații: 10 exemplare în rezervația Springe și 3 în rezervația Donaumoos. Lucrăm cu peste 16 centre de reproduce și rezervații din Europa și ne consultăm cu numeroși specialiști pentru a identifica exemplarele de zimbru potrivite pentru a se alătura grupurilor aflate deja în libertate”, a explicat Alexandra Sallay-Moșoi, manager tehnic în Proiectul LIFE Re-Bison, WWF Romania.
Cele 13 exemplare de zimbru care au fost eliberate în Munții Țarcu vor fi monitorizate de rangeri timp de 21 de zile, timp în care noii-veniți se vor afla într-un țarc de aclimatizare. Apoi zimbrii vor fi eliberați în sălbăticie, unde vor explora un teritoriu nou, bogat în păduri și pajiști.
La sfârșitul lunii mai, în Munții Țarcu vor mai ajunge încă șase zimbri, care provin din rezervația Avesta, Suedia. Toate exemplarele aduse de peste hotare se vor alătura celei mai mari populații de zimbri liberi din România, care acum este între 65 și 70 de exemplare.
Reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE și alături de comunitățile locale.