FOTO: În Banatul de Munte timpul nu se macină. Vezi unde se ascunde cel mai mare complex de mori de apă din sudul Europei!

moara expusa la muzeu in Resita

Valea Almăjului din Caraș-Severin, o lume de poveste cum doar în cărți se mai poate găsi, păstrează încă esența veacurilor apuse. Pietrele vechi ale morilor încă macină datinile străbune ale rudărenilor.

În Complexul Mulinologic de la Rudăria, măcinatul grăunţelor este o datină pe care azi rudărenii o păstrează ca pe o adevărată comoară. Morile vechi, încă funcționale, sunt o locație care nu trebuie ratată. Asta mai ales pentru iubitorii de istorie și datini străbune care tânjesc după casa bunicilor.

Cu un ridicat potențial turistic, complexul de mori de apă din Valea Almăjului este totuși o zonă în care liniștea nu este deranjată foarte des de altceva în afară de huruitul pietrelor grele de moară.

Morile țin de localitatea Eftimie Murgu, la care se poate ajunge de pe șoseaua dintre localitatea Anina și drumul național DN 6, ce taie Valea Almăjului. Drumul spre Eftimie Murgu șerpuiește după cursul râului Rudăria.

Localitatea are un renume și pentru că aici s-a născut profesorul şi revoluţionarul paşoptist Eftimie Murgu, dar turiștii nu par foarte interesați de acest lucru, ci mai degrabă de ocazia de a vedea cel mai mare complex de mori de apă din sudul Europei: Parcul Mulinologic Rudăria, recent restaurat sub patronajul Muzeului ,,Astra” din Sibiu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646041152040″]

Pe malul râului Rudăria se înșiră mândre 22 de mori de apă, fiecare purtând cu sine nume vechi ale străbunicilor sau pur și simplu născute de imaginația localnicilor. Cu toate că localitatea este atestată documentar încă din anul 1241, iar primele opt mori au fost consemnate oficial în anul 1722, acest sistem de măcinare a grânelor a prins rădăcini în zonă încă din secolele II-III.

Comorile istorice ascunse în Munții Almăjului au fost și mai numeroase, dar mofturile naturii și timpul au mai apus din ele.

Cu toate că reprezintă o adevărată bogăție istorică a Banatului de Munte, nu pe mulți i-au purtat picioarele să-și scalde ochii în frumusețea morilor de apă. În localitate s-a deschis și un muzeu, acolo unde una dintre morile vechi este desfăcută pe bucăți, pentru a-i putea înțelege pe îndelete tainele ascunse.

Foto: skytrip.ro, http://www.descopera.ro/

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/