FOTO. Heritage of Timișoara, II. Povestea „parcului din față” și a unora dintre cele mai frumoase clădiri din urbe

hot vorpark lansare 5
po 1000x100px (3)

A fost lansat al doilea număr al revistei Heritage of Timișoara. Tema lui este „Vorpark”, termen poate necunoscut pentru unii dintre timișoreni. Cu siguranță însă, mulți dintre ei au auzit de Parcul Poporului, de Sinagoga din Fabric sau de CET Centru. Toate sunt situate în acea parte a Timișoarei în care, în secolul al XIX-lea, a existat „parcul din față”.

„Parcul din față”, așadar, sau „Vorpark” este zona este delimitată astăzi între Piața Romanilor la vest și Parcul Regina Maria la est, iar la sud de bulevardul 3 august 1919. În sud se află atât de puțin interesantul CET Centru, însă, cândva, pe acolo trecea un braț al Begăi.

Heritage of Timișoara – Vorpark spune povestea a patru cvartale în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase imobile din Timișoara. Revista este despre aceste clădiri, despre oamenii care le-au construit și le-au locuit, dar și despre poveștile din spatele lor. Atmosfera sfârșitului de secol XIX este recreată cu răbdare și știință, în urma unei documentări temeinic făcute, cu detalii culese din arhive sau din comunitate. Cititorul va regăsi în paginile revistei și două editoriale semnate de două personalități care nu mai au nevoie de prezentare: dr. arh. Mihai Opriș și Getta Neumann.

Revista poate fi găsită la AMBASADA, Comun Cafe, Librăria Cartea de Nisip Librăria La Două Bufnițe și Monoton.

hot vorpark lansare 2

Următorul număr al revistei va vedea lumina anul viitor, însă, deocamdată, cei care îl editează vor să păstreze misterul cu privire la zona pe care o vor explora.

hot vorpark 1

Proiectul este organizat de Prin Banat, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, susținut de Banat IT, Girod Semnalizare și RETIM Ecologic Service SA. Parteneri sunt OAR/Filiala Timiş, Editura Intaglio și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Heritage of Timişoara este un proiect al Asociației Prin Banat și are ca scop promovarea patrimoniului cultural material timișorean, sensibilizarea opiniei publice asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartiere istorice ale Timișoarei. Mai multe detalii despre proiect pot fi consultate aici.