[FOTO] Frumusețile din Cheile Nerei, la îndemâna turiștilor! Cu sprijinul rangerilor!

Centrul turistic din Sasca Română pare să-și fi găsit utilitatea, în condițiile în care multe dintre clădirile destinate pentru o astfel de activitate, de îndrumare și informare a turiștilor, au apărut ca ciupercile după ploaie, iar, uneori, scopul acestor centre a fost doar puncte bifate în campania electorală.

Centrul turistic din Sasca Română oferă informații utile celor peste 100 de turiști ce le calcă pragul pe săptămână. Și asta datorită faptului că în clădirea centrului își desfășoară activitatea cei de la Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. „Noi, ca şi parc, nu avem un centru de informare turistică, ci, ca şi spaţiu, suntem chiriaşi ai primăriei. De fapt, a fost dat în folosinţă acest spaţiu, ca să-i ajutăm pe ei cu informările şi ne desfăşurăm activitatea în acest spaţiu de 2 ani. Construcţia a fost făcută pe fonduri europene cu câţiva ani în urmă şi noi asigurăm informarea centrului prin prezenţa noastră aici, neavând bani la bugetul primăriei pentru a angaja o persoană pe acest post”, ne-a declarat rangerul Paul Fiștea.

la-vaioaga

Și pensiunile din zona Sasca și-au implementat un sistem de informare și îndrumare a turiștilor, acestea având în cadrul lor chiar și ghizi care îi însoțesc pe turiști prin locurile mirifice ale Cheilor Nerei. „La început au venit mai mulţi turişti să se informeze la centrul se informare, însă acum oferă informaţii turistice şi proprietarii pensiunilor din zonă”, ne povestește același ranger.

ochiul-beiului

În zona Sasca sunt șase pensiuni, trei în Sasca Montană și trei în Sasca Română, pensiuni care sunt ocupate în sezonul turistic. „Dacă doriţi să vă cazaţi, există trei pensiuni în Sasca Română şi tot atâtea în Sasca Montană. De obicei, în sezonul turistic, trebuie să faceţi rezervare. Toate pensiunile sunt cu specific tradiţional românesc”, ne explică Paul Fiștea.

În funcție de durata șederii turistului, pensiunile oferă trei trasee ce pot fi vizitate. Primul traseu este Sasca Montană – Cascada Beuşniţa, cu vizitarea obiectivelor de pe traseu: Păstrăvăria Ochiul Bei, Ochiul Bei şi Cascada Beuşniţa.

cascada-beusnita

Al doilea traseu este de două zile şi cuprinde Cheile Nerei: Sasca Română – Ochiul Bei – Şopotul Nou. De acolo, de preferinţă, turiștii se întorc cu o maşină pe care o pot rezerva de la pensiunea unde sunt cazați sau unii turiști aleg să se întoarcă pe traseul parcurs.

Al treilea traseu este Valea Şuşarei. Turiștii merg pâna la Logor, iar de acolo coboară la Lacul Dracului. Traseul este foarte bine marcat pentru turişti, astfel încât aceştia nu se pot rătăci. Distanţele între semnele de marcat sunt foarte mici, până la maximum 50m, iar turistul poate parcurge în siguranţă traseul.

lacul-ochiul-beiului

Toate traseele sunt marcate, iar ghizii pot fi găsiţi la pensiuni. Dacă sunt grupuri mai mari care cer sprijinul celor de la Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, aceștia le pun la dispoziție un ranger pentru a vizita traseele turistice alese.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/