FOTO. Formulă magică la Bozovici! Un pahar de răchie plus muzică bănățeană = voie bună²

Sfârşit de săptămână „delicios” la Bozovici: bunătăți din Banatul de Munte, băuturi tradiționale, muzică, veselie și costume populare, toate pregătite de oameni calzi și primitori.

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Răchiei, îmbogățit cu bucatele tradiționale, a început cu mare veselie, dis de dimineață, în centrul comunei Bozovici. Mai mulți producători agricoli și meșteri populari și-au expus produsele care mai de care mai frumos aranjate pentru a le oferi vizitatorilor alternativa perfectă la produsele din supermarketuri.

Reprezentanți și organizatori ai evenimentului (din Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Bozovici, Casa de Cultură a Studenților Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Liceul de Artă „Sabin Păuța” Reșița și Direcția pentru Agricultură Caraș-Severin) au fost alături de locuitorii din zonă pentru a da start la petrecere.

„În urma unei discuții cu domnul președinte Silviu Hurduzeu și cu domnul Benga, am stabilit că ar fi oportun să ieșim din zona Herculane, tot acolo ținându-se festivalul. Să vedem cum răspund și ceilalți producători din alte zone care spuneau că lor le este mai greu să ajungă la festival în Herculane. De exemplu, în Valea Almăjului chiar sunt mai reticenți producătorii… Și atunci să vină și să vadă ce se întâmplă la un asemenea festival, să simtă și ei ce înseamnă. Eu chiar am propus să schimbăm zonele, fiecare zonă să intre în contact cu acest festival. Clar, vorbim despre zone unde locuitorii produc răchie, au cazane sau produse tradiționale. Trebuie să ne mândrim că avem producători în Caraș-Severin”, ne spune primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu.

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Ioan Benga, prezent la eveniment în calitate de organizator, și-a exprimat și el punctul de vedere vizavi de acest festival: „Vrem să promovăm toate zonele din Banatul de Munte pentru că așa este corect. Sunt producători din Valea Almăjului, din tot județul. Sunt meșteri populari, este muzică, este bucurie. Sper ca răchia să ne încălzească pe toți, să fim mai buni și să uităm de toate relele. Trebuie să ne bucurăm că suntem sănătoși și că suntem dintr-o așa zonă frumoasă”.

Un producător almăjan de miere ne spune câteva lucruri despre produsul care „nu este consumat așa cum ar trebui”: „Stupina almăjană este un «brand almăjan». Are stupii la o fermă din Prilipeț, Bozovici și este producătoare de miere de salcâm, tei, polifloră, de mană – o miere foarte rară care se face o dată la 3, 4 ani. Anul acesta, în Valea Almăjului s-a făcut din plin, este foarte neagră și este miere de mană de stejar; un sortiment de miere care, față de celelalte tipuri de miere, are 16 vitamine în plus. Din păcate, lumea în general nu prea cunoaște această miere, în schimb angajații firmelor internaționale o solicită tot mai mult, pentru că ei sunt mai informați”. Întrebat fiind care este cea mai vândută miere, răspunsul a fost: „cea pe care o promovezi cel mai bine. În general, mierea de salcâm și de tei este cea mai solicitată, dar doar pentru că sunt cele mai cunoscute. Mierea este aur dulce, nu se strică niciodată. Chiar în piramidele din Egipt s-a găsit miere comestibilă de mii de ani, în vase de lut sigilate cu ceară”.

Producătorii au fost premiați pentru bunătățile lor, în urma degustărilor făcute de membrii juriului. Între timp, voia bună, răchia caldă și slănina cu ceapă au fost prioritățile localnicilor și vizitatorilor din comuna Bozovici.

CITEȘTE ȘI: Cea mai bună răchie și tradițiile culinare se mută la Bozovici 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/