FOTO. „Ferrari-ul bicicletelor”, asamblat la Timișoara. Germanii de la Corratec au inaugurat fabrica din orașul de pe Bega

corratec 5

Corratec, unul dintre cei mai mari producători de biciclete din Germania, a inaugurat sâmbătă fabrica deschisă la Timișoara. Producția de biciclete a demarat la începutul acestui an, iar fabrica are deja aproximativ 80 de angajați. Aici se asamblează zilnic până la 400 de biciclete electrice. 

Compania Corratec a fost înființată în anul 1990 de Konrad și Cielo Irlbacher, în apropiere de oraşul bavarez Rosenheim. Germanii au fost premiați în 2020 pentru cel mai bun design de biciclete electrice. La inaugurarea fabricii de la Timișoara au fost prezenți oficialități locale și județene, dar și invitați din Germania.

corratec 6

„Pentru noi e foarte important să deschidem această fabrică la Timișoara, în contextul în care în această industrie subansamblurile vin din Asia în Europa. Suntem fericiți să fim aici. Timișoara și România poate să fie liantul care conectează Europa de Asia. Există un port în Constanța, vasele pot ajunge aici din Asia. Noi cumpărăm majoritatea subansamblelor din Taiwan. La începuturi, Corratec s-a axat pe producția de biciclete de concurs, pentru mountain bike. Așa ne știa lumea. Acum, bicicletele electrice sunt o parte foarte importantă. E ceva diferit, dar e tot bicicletă și e vorba tot de mobilitate.”, a declarat Konrad Irlbacher.

Deocamdată, în fabrica Corratec Timișoara se asamblează între 350 și 400 de biciclete electrice.

„În scurt timp vrem să ajungem la 600 de biciclete electrice pe zi; planul pe termen lung e să producem 1.000 de biciclete pe zi. Acum asamblăm doar e-bike, dar pe viitor vrem să aducem aici și bicicletele normale, de mountain bike. Piața ne va spune ce vom putea face. E o afacere de familie și planificăm pas cu pas.”, a mai spus Konrad Irlbacher, fondatorul Corratec.

corratec 1

corratec 8

„E foarte frumos să vezi că fosta fabrică Kathrein, care s-a închis de mulți ani, a primit o nouă viață. E frumos să vezi oamenii care lucrează, creează și produc valoare. Industria e foarte frumoasă, interesantă, curată. Deocamdată asamblăm doar biciclete electrice. În jur de 350-400 pe zi, cu planul ca până la sfârșitul anului să dublăm acest număr. Bicicletele doar se asamblează din piesele care ne vin de la furnizori. De aici merg în centrele logistice din Germania, iar de acolo sunt distribuite către clienți.”, a spus Loredana Pintea, managerul fabricii de la Timișoara.

În fabrica de la Timișoara lucrează astăzi 80 de persoane, însă intențiile sunt ca până la finalul anului, fabrica să aibă peste 200 de angajați, iar la finalul lui 2023 – până la 500 de angajați. Unul dintre furnizorii forței de muncă va fi Universitatea Politehnica din Timișoara, care a încheiat deja un parteneriat cu Corratec.

corratec 11

„Noi am avut și un eveniment, o competiție ciclistă, unde Corratec a fost partener principal. Cunoaștem foarte bine fabrica, e lider mondial pe ceea ce înseamnă mobilitate și biciclete. Suntem foarte bucuroși să colaborăm pe oferirea de specialiști, oameni care își fac practica aici, oameni care se pregătesc aici. Am avut discuții pe tema asta, vom avea cursuri opționale pentru ei.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, care a dezvăluit că de câteva luni este și el deținătorul unei biciclete electrice.

Pasul următor ar fi ca germanii de la Corratec să deschidă și în Timișoara o reprezentanță, pentru că acum, bicicletele nu se pot cumpăra de aici. Prețul unei e-bike este cuprins între 2.500 și 12.000 de euro.

„Cea mai scumpă bicicletă electrică produsă de Corratec ajunge la 12.000 de euro, iar cea mai scumpă bicicletă normală e 8.000 de euro. Dar Corratec este comparat cu Ferarri, când vine vorba de biciclete. Bicicleta este o parte importantă a viitorului, a mobilității. Nu trebuie să mergem peste tot cu mașina, putem să folosim bicicleta, sunt atâtea posibilități.”, a explicat Konrad Irlbacher.

corratec 9

În discuție a fost adusă și infrastructura la nivelul orașului, respectiv a județului, în ceea ce privește transportul cu bicicleta. Dacă în Timișoara, mersul pe bicicletă în unele zone încă reprezintă o aventură, după cum spune chiar viceprimarul Ruben Lațcău, în județ autoritățile promit dezvoltarea unei adevărate rețele velo.

„E o investiție foarte importantă pentru județul Timiș și se înscrie în dorința noastră de a fi deschiși spre cei care pun preț pe inovație și pe creativitate. Se înscrie și în linia strategică pe care noi vrem să o dezvoltăm aici, să fim primul județ din țară care are o strategie pe cicloturism. Vom avea piste de turism de interes județean și de interes local în anii următori. Și eu merg des cu bicicleta. Când eram primar la Dudeștii Noi mergeam zilnic cu bicicleta la lucru. Și una din dorințele mele e ca în cel mai scurt timp să avem piste de biciclete care să lege Timișoara de cât mai multe localități periurbane. Pe lângă locurile de muncă pe care le creează, valoarea adăugată pe care o aduce economiei locale reprezintă și un model de business care merită replicat.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

„Alegerea Timișoarei pentru extinderea investiţiilor pe care această companie le are în Europa reprezintă un plus în economia locală și nu numai, iar acest fapt întărește obligația administrației orașului să ofere infrastructura necesară la standarde normale, obligație pe care, de altfel, o are față de întreaga comunitate. Bicicleta a influențat istoria în mod considerabil, atât în domeniul industrial, cât și în cel cultural. Astăzi, pe lângă un mod de recreație, curierat, sport sau utilizarea în diferite domenii ale activității umane, în multe regiuni bicicleta asigură un mijloc principal de transport. Altfel spus, bicicleta ajută la salvarea timpului pierdut în trafic, la protejarea mediului în fața poluării și oferă sănătate prin practicarea mișcării fizice în urma utilizării. Bicicleta oferă libertate de mișcare!”, a spus subprefectul Sorin Ionescu.

Campionul mondial Simon Gegenheimer, prezent la inaugurare 

Corratec are şi echipă sportivă la ciclism mountain bike. În această seară, în Piața Unirii din Timișoara se organizează prima competiție de mountain bike din oraș. 40 dintre cei mai buni sportivi din lume sunt prezenți, inclusiv campionul mondial Simon Gegenheimer. El concurează pe o bicicletă Corratec. Simon colaborează cu Corratec de trei ani.

corratec 10

„E foarte important pentru mine să am o bicicletă bună, pentru că nu ține numai de tine să obții rezultate bune. Este o bicicletă stabilă, fiabilă, din materiale bune și oferă un sprint bun. Sunt profesionist, mă antrenez zilnic cu bicicleta, dar am și două biciclete electrice pe care le folosesc acasă, pentru plimbare și cumpărături.”, a spus Simon Gegenheimer.

CITEȘTE ȘI: Campionul mondial Simon Gegenheimer, prezent la inaugurarea fabricii de biciclete Corratec din Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/