FOTO. „Experiment the Light” sau cum folosim lumina sănătos și eficient

exxpo lumini upt 4
1000x100 (2) mbmr 1000x100

„Experiment the Light” este ultima expoziție a studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism. Tinerii nu doar că și-au manifestat talentul artistic, dar vin și cu soluții pentru economisirea de energie și ne arată cum să folosim lumina sănătos.

Studenții au conceput spații cu surse de lumina neconvenționale. Au reușit să lumineze locuri întunecoase fără să folosească lumina artificială.. acest concept poate fi utilizat cu succes de cei care au locuițe mici și unde nu ajung razele soarelui așa de mult.

expo lumini upt 3

„Prima temă prezentată, <<Light in a box>>, a avut ca scop reproducerea unui efect de lumină din cadrul unui spațiu existent, pentru a înțelege modul în care lumina naturală poate fi direcționată în spațiul interior și poate genera compoziții, centre de interes, reflexii. Provocarea a constat în realizarea efectului ales la o scară mică, într-o cutie, folosind surse exterioare de lumină. A existat și un mare avantaj, acela de a putea schimba unghiul sursei de lumină și astfel s-au generat noi și noi compoziții, unele chiar mai interesante decât cea inițială”, au transmis reprezentanții UPT.

Tinerii au combinate lumina natural cu cea artificială, iar rezultatul este o luminozitate plăcută pentru ochi, dar și o economie la energia electrică.

„Combinația dintre sistemele de iluminat artificial și sistemele de iluminat natural poate duce la economii de energie pentru că în sistemele clasice on-off, lumina artificială este în funcțiune în toată perioada, indiferent dacă spațiul este iluminat natural suficient. Am făcut studii care pun în evidență necesitatea realizării unor sisteme de automatizare care să adapteze iluminatul artificial la iluminatul natural”, spune asis. univ. Dănuț Tokar de la Facultatea de Construcții.

expo lumini upt

Muzeul TM

Mai exact, un sistem care să reglaze singur intensitatea luminii artificiale, dacă necesarul este acoperit de cea natural.

Expoziția studenților de la Arhitectură este deschisă la Eperimentarium, în Parcul Rozelor, și poate fi vizitată timp de o lună.

expo lumini upt 2

 

 

 

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/