Veszprem, orașul din Ungaria care deține în acest an titlul de Capitală Europeană a Culturii, a organizat un spectaculos eveniment de deschidere, în acest weekend. Orașul împarte titlul cu alte 116 localități, toate aflate în apropierea Lacului Balaton.
Timișoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023 cu alte două orașe europene. Este vorba de Veszprem, din Ungaria, și Elefsina, din Grecia. Primul care a luat decizia de a deschide oficial anul Capitalei Europene a Culturii este Veszprem. Evenimentul oficial a avut loc în acest weekend, de Ziua Culturii Maghiare.
Așadar, sâmbătă seara, turiștii aflați în Veszprem au putut lua parte la un spectacol impresionant de videomapping în centrul vechi, în timpul căruia a fost prezentată istoria locului, prin muzică și dans. Totodată, în mai multe locații din oraș au fost susținute concerte, unele chiar în vitrină sau iglu. De asemenea, printre invitații la eveniment s-a numărat și DJ-ul timișorean K-LU.
Inedit este faptul că Veszprem împarte acest titlu cu alte 116 orașe și localități din regiunea Bakony – Balaton. Veszprem se află la o distanță de doar 15 kilometri de Balaton, cel mai vizitat loc din Ungaria în timpul verii, și de 110 kilometri față de Budapesta. Orașul are aproximativ 60.000 de locuitori și impresionează prin numărul mare de clădiri istorice, o parte fiind în plin proces de reabilitare. Cu toate acestea, prea puțini turiști vin să-l viziteze, și asta doar în timpul sezonului cald. Tocmai de aceea, printre principalele obiective ale celor care se ocupă de implementarea programului cultural este de a organiza evenimente interesante pe tot parcursul anului în regiune.
Veszprem a fost numit și Orașul Muzicii de către UNESCO, astfel că, în acest an, în fiecare lună va fi organizat câte un festival dedicat muzicii. De asemenea, Veszprem este și un oraș industrial, iar pentru a pune în valoare și acest aspect, într-o fostă termocentrală pe bază de lignit se va desfășura un festival de lumină și muzică electronică și experimentală. Totodată, un fost orfelinat din oraș va fi reabilitat și transformat în centru de cultură și agrement.
„Vrem să atragem turiști în regiune și în afara sezonului cald, astfel că pregătim evenimente care se vor desfășura pe tot parcursul anului”, a afirmat Friderika Mike, din partea asociației care se ocupă de Veszprem – Capitală Europeană a Culturii 2023.
„Nu ne-am setat ținte numerice cu privire la turiști, ci ne dorim să scoatem în evidență frumusețea acestei regiuni, să o poziționăm cât mai bine în Europa. Foarte mulți turiști vin la Budapesta, dar puțini știu că la o distanță de doar o oră se află regiunea Balaton”, a declarat Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltării.
În Veszprem și restul localităților din regiunea Balaton vor fi organizate în acest an aproximativ 3.000 de evenimente. Orașul din Ungaria are la dispoziție un buget de aproximativ 200 milioane de euro.
„Bugetul proiectului din Veszprem este de aproximativ 200 milioane euro (cam de trei ori cât al Timișoarei), din care aproximativ 180 milioane vin de la Guvern li restul de la cele 116 autorități locale din regiunea Balaton implicate și ele în proiect. Mare parte din sume merg către infrastructură, multe din obiective aflându-se în amenajare. Cunoscând mare parte din operatorii culturali din Programul Timișoara 2023, am încredere că și noi putem realiza lucruri deosebite în acest an și că împreună putem valorifica această șansă deosebită pe care Timișoara o are: Capitală Europeană a Culturii 2023”, a afirmat Ovidiu Megan, directorul Asociației TM2023, prezent la evenimentul de deschidere din Veszprem.
Timișoara și-a propus să deschidă oficial anul Capitalei Europene a Culturii în perioada 17 – 19 februarie.