FOTO Un turn imens cu 1.300 de plante, inaugurat în deschiderea TM2023 în Piața Victoriei

turn2
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Timișoara se pregătește intens pentru deschiderea oficială a anului Capitalei Europene Culturale. Printre punctele de atracție se va număra și un turn imens cu 1.306 plante, care va fi amplasat în Piața Victoriei. Acesta va fi deschis pentru public și va funcționa ca punct de belvedere.

În mai puțin de o lună, la Timișoara va fi organizat evenimentul oficial de deschidere al anului Capitalei Europene a Culturii. În aceste condiții, pregătirile sunt în toi în capitala Banatului. Deschiderea oficială va avea loc în perioada 17 – 19 februarie, iar printre atracțiile pregătite se numără un turn uriaș din peste 1.300 de plante, care va fi amplasat în Piața Victoriei.

Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, a dezvăluit primele detalii despre acest proiect îndrăzneț.

Suntem entuziasmați să anunțăm un nou proiect din cadrul evenimentului “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”: “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1306 plants for Timișoara)” – o instalație temporară concepută de MAIO Architects și realizată împreună cu o echipă locală amplă, ce va fi inaugurată pe 17 februarie și va fi amplasată în Piața Victoriei. Proiectul ne invită să privim piața dintr-o perspectivă nouă (de la înălțime). Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere; totodată, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activități culturale”, au transmis cei de la Ordinul Arhitecților Timiș.

turn1

Aceștia au detaliat faptul că proiectul are o componentă naturală, dar și una comunitară, prin implicarea producătorilor și a vizitatorilor.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Componenta naturală a proiectului integrează straturi juxtapuse de vegetație diversă. Astfel, se aduce în discuție tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și vizitatori. Prin componenta naturală, Pepiniera ridică problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului”, a informat Ordinul Arhitecților Timiș.

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 va fi deschis oficial în perioada 17 – 19 februarie. În acest weekend, în tot orașul vor fi organizate peste 50 de evenimente.

turn4

turn3

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/