Deși mai puțin dezvoltat în momentul de față, orașul Anina a făcut istorie de-a lungul anilor, reușind chiar să atragă atenția întregii Europe. Astfel că în grotele din relieful carstic ce înconjoară orașul și-au găsit adăpost primii oameni moderni ai continentului.
În Peștera cu Oase de lângă Anina, s-a făcut o descoperire care a revoluționat istoria umană europeană. Se pare că trei indivizi au locuit în peșteră acum mai bine de 35 de mii de ani, dovadă stând osemintele descoperite de arheologi în 2002.
Denumite strategic Oase 1, Oase 2 și Oase 3, fosilele celor trei oameni, dintre care unul se presupune de către specialiști că ar fi fost adolescent, sunt considerate cele mai vechi rămășițe umane din Europa, care au 35 de mii de ani, însă, după date calibrate, ar avea peste 40 de mii de ani.
Cercetătorii nu s-au mulțumit cu atât. Craniul descoperit a fost folosit pentru a reface fața primului european. Chiar dacă trăsăturile acestuia nu mai par acum asemănătoare locuitorilor zonei, acesta se apropie foarte mult de felul în care arăta homo sapiens sapiens.
Din păcate, gloria acelei descoperiri s-a risipit destul de repede, iar acum Anina a rămas un oraș care se luptă cu lipsa locurilor de muncă, infrastructura și absența noii generații care a hotărât să își ia zborul spre alte țări europene pentru un trai mai bun.
Foto www.donsmaps.com