25 de ani de eforturi, obstacole și reușite, încununați de succes și un premiu onorant, acordat doar celor mai buni dintre cei mai buni. Maxagro rămâne în top!
Vechimea și mai ales performanța vor fi premiate în cadrul Galei de Excelență în Afaceri, organizată ca de fiecare dată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Doar câteva sunt firmele care vor pleca vineri, 25 octombrie, cu marele trofeu acasă. Fondat de familia Zifceak, grupul de firme Maxagro a bifat toate provocările unui business adevărat.
Povestea începe în anul 1991 cu 5 hectare ale părinților și cu achiziția primului tractor second hand care, după cum afirmă Ianco Zifceak, administratorul firmei ,,a fost cumpărat cu credit de la bancă și a trebuit să muncim foarte mult ca să putem să achităm ratele. În 1995 am avut prima combina cumpărată, iarăși un second hand, cu 25.000 de euro, pentru care ne-am băgat în datorii și iarăși 2-3 ani a trebuit să muncim. De abia prin 2004 când au venit fondurile am reușit să facem câteva proiecte care erau cu finanțare de 5 -10 la sută și atunci cumva am avansat mai repede”.
În prezent, gigantul cu capital românesc deține în jur de 10.000 de hectare, 300 de angajați și 2.000 de vaci de lapte – Holstein. „Toate cu producție peste media din țara noastră și asta ne face mândri că avem o genetică de top. Avem o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro anual. Investițiile făcute în ultimii ani de peste 100 de milioane de euro în tehnica de ultimă generație a rezultat scăderea consumurilor pe utilaje, inclusiv în ferma de vaci care e legată cu un sistem de biogaz ce elimină dejecțiile și le transformă ulterior în îngrășământ natural, producând apoi energie verde. Am rezolvat o problemă a mediului care ne doare foarte tare. Suntem o firmă românească și ne mândrim că suntem români, că suntem una dintre cele mai mari firme din țară în domeniul agroindustrial”, a spus cel de-al doilea administrator, Ioji Zifceak.
Cu 25 de ani de experiență în domeniu, ferma agricolă Maxagro, situată în zona localității Gătaia din județul Timiș, poate fără modestie să predea cursuri de calitate, promptitudine și profesionalism tuturor celor care doresc să-și dezvolte propriul business.
„În agricultură nu știu dacă e corect să spunem că nu avem concurență, că aici toată lumea lucrează și nu prea concurăm unii cu alții, noi doar concurăm în ideea de a face lucruri mai bune. De exemplu, avem agricultură de precizie. Facem analize de teren an de an și venim cu îngrășăminte pe fiecare metru pătrat în funcție de necesarul fiecăruia. Prestăm, de asemenea, servicii pentru multe societăți și lucrurile merg din ce în ce mai bine.
În ultimii 3 ani, an de an, investim undeva la peste 5 milioane de euro. Doar în echipamentele agricole, tractoare, combine, utilaje. Toate utilajele achiziționate sunt pe credit sau pe leasing și nu avem niciun partener extern, am încercat o asociere cu un fond american, dar n-am reușit să ne înțelegem. Este o afacere de familie, o afacere românească, suntem implicați familia mea cu a fratelui meu și părinții noștri și așa ne dorim să rămână. Toate fondurile sunt de la bănci romanești și de la firme de leasing românești”, a mai povestit Ianco Zifceak.
Dacă anul 2019 însumează pentru Maxagro partea de agricultură și cea de zootehnie, planurile de viitor continuă să prindă contur. Pe lângă utilajele de ultimă generație, cele două hale cu vaci de producție, cea pentru viței, silozurile în care se pot stoca și prelucra până la 30.000 de tone de cereale, în ferma Maxagro s-a dezvoltat și o nouă hală de muls, iar investițiile vor continua.
„În privința viitorului avem un plan ambițios de investiții, dacă ne va permite financiar. În următorii 5 ani trebuie să mai continuăm investițiile în tehnologie, în utilaje agricole, încă n-am terminat investițiile și asta trebuie făcut an de an. Vom investi în continuare în agricultura de precizie pentru că acolo reducem impactul asupra mediului, am pus îngrășăminte în funcție de fiecare metru pătrat, nu pe parcelă. Și aici investim câteva sute de mii de euro anual pentru a îmbunătăți calitatea solului, pentru a-l aduce la un ph cât mai aproape de 7, pentru că terenurile nostre sunt acide și aici venim cu tot felul de amendamente de a scădea aciditatea solului.
Avem un plan, vrem să facem un FNC de nutrețuri combinate cu un uscător modern, avem silozuri, avem capacitatea de stoca 40.000 de metri cubi de cereale, ceea ce e suficient pentru ferma noastră. Mai sperăm nu să creștem ca suprafață, dar să creștem ca producție”, povestește Ioji.
Cum a supraviețuit Maxagro investitorilor străini și marii crize economice?
Cu o nostalgie parcă contagioasă, Ianco Zifceak a trecut acești ani prin filtrul amintirilor și al lecțiilor de viață.
„Dacă până în 2010 lucrurile mergeau grozav, după criza capitalului românesc cumva nu a mai fost ajutat să se dezvolte, să crească. Am foarte multe exemple care ne-au încetinit nouă businessul. În ultimii 3 ani lucrurile cel puțin s-au îmbunătățit semnificativ și firmele românești au posibilitatea de a creste, de a se dezvolta cât de cât corect fără să aibă o concurență neloială.
Investitorii străini nu reprezintă o piedică, dar nu reprezintă nici un avantaj. Din cele 10.000 de hectare avem aproximativ 3.000 în proprietate și asta pentru că au fost achiziționate acum, în ultima perioadă, când prețul terenului este foarte bun față de cum era acum 10 ani. Din păcate, dacă investitorii străini au acces la credite cu dobânzi mai bune, poate cu garanții mai puține și la noi în ultimii trei ani lucrurile s-au îmbunătățit, băncile au venit inclusiv către noi cu dobânzi mai mici, cu condiții mai omenești.
Am trecut printr-o perioadă destul de grea financiar și ne-am gândit tocmai la un parteneriat, dar prin care am realizat că am fi pierdut controlul. Lucrurile nu s-au mai concretizat pentru că nu puteam nici noi în orice condiții să vindem. Mă bucur că a rămas o afacere de familie, o afacere de suflet. Iubim pământul, iubim ce facem și sperăm să preia și copiii, cărora chiar le place ideea și încercăm să-i ducem în direcția asta, pentru că ar fi o mare bucurie să nu se piardă”, a concluzionat Ianco Zifceak.