Pe străzile Timișoarei vor circula, începând din vara anului viitor, și autobuze electrice. Ministerul Dezvoltării va cumpăra 44 de astfel de vehicule ecologice, iar un model asemănător cu cel care va ajunge în capitala Banatului a fost prezentat de către producător, miercuri, în prezența reprezentanților primăriei.
O firmă din Turcia a câștigat licitația publică organizată de Ministerul Dezvoltării cu scopul realizării a 44 de autobuze electrice pentru Timișoara. Este vorba de societatea Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S. Miercuri, reprezentanți ai firmei s-au aflat în capitala Banatului pentru a prezenta un model asemănător de autobuz care va fi livrat pentru transportul public în comun al timișorenilor.
Astfel, a fost prezentată o variantă de autobuz cu o lungime de 12 metri, însă modelul care va fi livrat Timișoarei va avea 18 metri. Pe lângă reprezentantul firmei producătoare, au fost prezenți și viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău, directorul STPT, Patriciu Mălin Rușeț, reprezentanți ai Direcției Tehnice a Primăriei Timișoara și ai STPT.
Reprezentanții primăriei și ai firmei au discutat despre specificațiile tehnice referitoare la fabricarea modelului de 18 metri pentru Timișoara. Valoarea contractului pentru Timișoara este de peste 136 milioane lei, plus TVA.
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a anunțat că primul autobuz electric nu va fi livrat în primăvara anului viitor, așa cum a afirmat Dominic Fritz în trecut, ci cel mai probabil în lunile iunie sau iulie. În total, în primă fază vor ajunge la Timișoara opt din cele 44 de autobuze electrice.
„Modelul prezentat aici nu este modelul de autobuz electric pe care Timișoara îl va achiziționa. Este un autobuz cu titlu de prezentare, cel pe care îl vom achiziționa noi va avea o lungime de 18 metri, va fi un autobuz articulat. Însă putem să vedem o monstră din cele 44 de mijloace de transport public pe care Timișoara le va avea începând cu vara viitoare”, a declarat Ruben Lațcău.
Deocamdată, nu a fost aleasă nici culoarea autobuzelor electrice care vor circula pe străzile Timișoarei, astfel că viceprimarul Timișoarei nu a putut să confirme dacă vor fi violet.
Cele 44 de autobuze electrice sunt achiziționate cu bani europeni. De asemenea, vor fi montate 15 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă. Termenul limită pentru finalizarea implementării proiectului este 1 ianuarie 2023.
„Primul autobuz va fi livrat în termen de 8 luni de la data la care se dă ordinul de începere, iar ordinul se va da după stabilirea tuturor detaliilor tehnice. În prealabil, trebuie realizate stațiile de încărcare. Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puţin 130 de persoane, din care cel puţin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant. Vor avea scaune din material cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, uşor lavabil. Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală”, a informat Primăria Timișoara.