FOTO. Cum s-a transformat în ultimul an Turnul de Apă din Iosefin. Obiectivul, major pentru TM2023

whatsapp image 2022 09 13 at 20.54.22
Cuib de vise 1000x100

Vechi de un secol, Turnul de Apă din Iosefin a intrat, din primăvară, într-un amplu proces de restaurare și revitalizare, cu fonduri norvegiene. Una din cele mai înalte structuri din Timișoara, cu o spectaculoasă panoramă a orașului, va fi refăcută până anul viitor, înainte de intrarea în programul pentru Capitala Europeană a Culturii. 

Turnul de Apă din Iosefin începe, de la o zi la alta, să își arate din nou estetica și frumusețea aparte. Construcția face parte dintr-o strategie de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură. Pe șantierul gestionat de primărie se lucrează atât în interiorul turnului, cât și în exterior.

„Suntem în faza de șantier, ne bucurăm că s-a montat schela pe interior și se lucrează la recondiționare, la casa liftului. Ne ajută foarte mult să venim pe șantier foarte des – noi ne vom ocupa de valorificarea turnului -, să identificăm spațiile expoziționale, spațiile în care vom face evenimente, pentru că nu mai e mult până la deschiderea turnului. Ne dorim foarte mult să îl avem gata înainte de deschiderea Capitalei, în 2023. Trebuie să contractăm foarte mulți artiști, vrem să aducem proiecte din afară, din țară, lucrăm cu artiști locali și e important să avem de acum măsurători, lumini, sisteme de prindere, să fim pe fază la orice intervenție se face la turn, ca să ne dăm seama cum ne putem adapta ulterior pentru valorificare.”, a spus Simona Giura de la Asociaţia Prin Banat.

whatsapp image 2022 09 13 at 20.54.22 (1)

Planurile sunt mari pentru Turnul de Apă. Spațiul se va transforma într-unul pentru expoziții și evenimente culturale. La intrare se va face o cafenea conectată cu exteriorul, un foaier, apoi o sală pentru activități culturale – teatru, proiecții film, lansări, audiții – și la cota +45,50 m – belvedere.

whatsapp image 2022 09 13 at 20.54.24 (2)

„Afară va fi terasă cu mobilier urban, destul de multă zonă verde și cel mai important pentru noi – noi nu vedem acest tur care pe un monument turistic; îl vedem ca pe un centru cultural al cartierului și al orașului și atunci e foarte important să poată lumea intra din stradă, să nu aibă un gard, o poartă, să fie foarte primitoare intrarea în centru. Vor fi niște scări dinspre stradă, pe care lumea va putea sta să bea o cafea, să socializeze sau pur și simplu să se oprească de pe stradă să se relaxeze. Așa cum se strâng acum oamenii pe malul Begăi, spre exemplu.”, a mai povestit Simona Giura.

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, aici va fi făcută o machetă din bronz, cu o descriere în alfabetul braille, machetă care va cuprinde și un element din vârful turnului – singurul art nouveau din toată construcția. Turnul de Apă va găzdui, totodată, și un mic muzeu al monumentului în care vor fi prezentate publicului toate etapele de la construcție.

STPT job 1000x200

„Căutăm în arhive, nu numai în România, ci și în Austria și Ungaria. Am reușit să găsim contractul de execuție, primele chei, fotografii vechi, am făcut vizite de lucru deja la Turnul de Apă din Praga, transformat și el în centru cultural, la cel din Szeged care e cumva muzeu, nicicare nu mai sunt funcționale, dar e important să vedem cum fac alții lucrurile. Urmează să mergem și la cele din țară. (…) Aici, la nivelul 1 sunt deja geamuri și se poate vedea panorama orașului. Și este scara de acces pentru rezervorul 1. Turnul are două rezervoare. În caz de avarie, pe vremuri, turnul putea susține zona aceasta a orașului pentru 4 ore.”, a mai spus Simona Giura.

Cei de la Asociația Prin Banat spun că vor ca turnul să găzduiască, în 2023, 100 de evenimente – lansări, piese de teatru, film, instalații de mari dimensiuni.

„Noi vom face open call pentru artiști locali și internaționali și vom vedea ce ne vor propune. (…) Vom lucra și cu alți operatori culturali din oraș și țară, cu alte galerii, vrem să îi punem pe harta națională internațională, cel puțin în zona de Europa Centrală și de Est. (…) Zona de belvedere este prevăzută și ea cu instalații de mari dimensiuni. Ne vom folosi și de vântul care bate în zona acea și vrem niște instalații interactive pe partea asta. Și zona de belvedere… toată lumea vrea să ajungă acolo sus.”, a mai spus Simona Giura.

whatsapp image 2022 09 13 at 20.54.23 (1)

Turnul de Apă din Iosefin înalt de 52 de metri a fost ridicat în 1914. Proiectul de revitalizare este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Primăria Timișoara alături de Asociația Prin Banat. Valoarea totală a proiectului este de 10,9 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI: Proiect spectaculos de transformare a uneia dintre cele mai înalte structuri din Timișoara. Cafenea și centru cultural în Turnul de Apă din Iosefin

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/