Autoritățile din Timiș și Caraș-Severin pot depune proiecte pe Programul Interreg IPA România-Serbia

romania serbia

A fost deschis primul apel pentru propuneri de proiecte aferent Programului Interreg IPA România-Serbia 2021-2027. Sunt eligibile județe din Banat și sunt disponibili aproape 90 de  milioane de euro.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, în aria eligibilă a programului sunt cuprinse județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinţi, precum şi șase districte din Serbia – Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski.

„Potențialii beneficiari vor folosi în exclusivitate sistemul informatic JeMS pentru transmiterea documentelor și vor beneficia de opțiunile de costuri simplificate pentru decontarea cheltuielilor, respectiv de o simplificare a sistemului de implementare a proiectelor”, transmite Ministerul Dezvoltării.

Se pot finanța proiecte privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură, respectiv managementul frontierei.

Finanțarea pentru aceste priorități va fi de 85% din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III), 13% va fi cofinanțarea națională, asigurată de către statul român, iar contribuția proprie va fi de 2% pentru beneficiarii români. Beneficiarii sârbi vor asigura cofinanțarea de 15% integral din contribuția proprie.