FOTO Cum arăta centrul civic din Reșița acum un secol

Noua generație nu știe cum arăta centrul orașului Reșița înainte de comunism și înainte de apariția uriașilor gri. Acum mai bine de un secol, centrul civic al orașului era mărginit de pădure, verdeață și natură.

Evoluția sau involuția, rămâne la aprecierea fiecăruia, centrului orașului a fost preocuparea unui reșițean pe nume Adrian Drăgan ce și-a dorit de mult să strângă imaginile centrului într-o singură prezentare care să demonstreze schimbările suferite de-a lungul vremii.

În 1898, centrul orașului de pe Bârzava era înconjurat de pădure deasă. Deși pare sălbăticit, atmosfera invocată de fotografii este una relaxată, cu aer curat și oameni veseli. Chiar și acum pădurea este încă prezentă în centru, imaginea dealului cu stema fiind în continuare pata verde din mijlocul Reșiței.

Pe măsură ce orașul se dezvoltă, verdeața dispare, înlocuită de case, iar mai apoi de blocuri. După anii 1920 apar construcții noi, Palatul Cultural și Spitalul Județean Staționar II. În vechiul centru, mult mai mic ca dimensiune, se organizau concursuri de biciclete, însă în peisaj apare încet și renumitul, acum controversatul, funicular.

După anul 1960, orașul începe să se întindă între dealuri. Construcții moderne iau locul copacilor și al caselor vechi. Este construită Prefectura Județului Caraș-Severin și, în paralel cu aceasta, Hotelul Semenic. Nu după mult timp, biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril este mutată pe roți cu scuza că nu era loc pentru construirea blocurilor, motivul real fiind faptul că Ceaușescu dorea ascunderea bisericii după blocuri, locul în care se găsește și astăzi.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633166489357″]
Foto banatuldemunte.ro

Comments

  1. Claudiu says:

    Au muncit multi sa construiasca acest oras intr-o suta de ani , acum sunt cativa care conduc si il distrug sistematic , sa va duceti draq!!

  2. gheo_tom says:

    In ultimul timp Resita a redevenit verde, prin grija primarului Stepanescu, care are pregatire in domeniu, fiind si cadru didactic la Universitatea Eftimie Murgu. Sa speram ca va rezolva problema controversatului funicular, un simbol al Resitei, fara de care Centrul Civic ar fi de neimaginat.

  3. nashpa says:

    da, da… s-a vopsit in verde padurar. Mihaitza a predat cursul Birzavei la universitate. plantati flori in gropile din asfalt si o sa fie orasu verde!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/