FOTO: Comunitatea sârbă surprinde din nou

Sârbii de la malul Dunării au mai ,,bifat” un obicei important al comunităţii pe anul acesta. Cu toţii au petrecut la colţ de stradă, într-un mod mult mai aparte faţă de cel obişnuit.

Conservarea şi transmiterea obiceiurilor stămoşeşti reprezintă, de multe ori, în comunităţile etnice restrânse, cheia de boltă a supravieţuirii unei etnii. Acest lucru este valabil şi în localitatea Moldova Veche, unde majoritatea sârbilor au respectat ieri cu sfinţenie ,,Tejkin dan”, o veche legendă, marcată în special pentru sănătatea copiilor. Aşa se face că, la fiecare colţ de stradă, un grup de gospodine a pregătit pentru cei mici, de pe zi, o masă cu de toate. Tradiţionalele bucate care sunt de post: supă, fasole, sarmale, salată orientală, cozonaci, răchie, nu se servesc oricum, ci pe jos, spre seară, după ce liderul grupului stabileşte în ce parte a străzii poate avea loc obiceiul.

Este o zi deosebită, pe care noi, bătrânii, ţinem să o marcăm în fiecare an. Înainte, oamenii au fost mult mai naivi şi au crezut în acest obicei, toată lumea dădea cadouri pentru sănătatea celor mici, însă, din păcate, începe, uşor, uşor, să se piardă, la masa pregătită venind mai mult oamenii maturi decât copiii”, a declarat pentru Express de Banat o localnică din Moldova Veche.

pic 3  pic 4

pic 2 pic 5

Legenda acestei zile

Potrivit unor surse, ,,Tejkin dan” (în traducere ,,Ziua mătuşii”) reprezintă o legendă din moşi strămoşi. Se spune că pe vremuri exista o boală cumplită care îi urmărea şi îi omora pe copii, neputând să-i salveze nimeni până când a apărut acea mătuşă care ,,a adunat” maladia asupra ei. De atunci, localnicii au hotărât ca ziua de 13 septembrie să fie marcată în cinstea mătuşii, dar cu scopul de a oferi daruri şi mâncare pentru sănătatea copiilor din zonă.

pic 6 pic 9

pic 7 pic8

 FOTO: www.facebook.com

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/