FOTO Comuniştii au construit în Caraş-Severin singurul lac din România care nu a fost niciodată umplut cu apă. Vezi aici motivele!

Deși majoritatea cărășenilor știu despre existenţa barajului Poneasca de pe râul cu acelaţi nume, din apropiere de Anina, nu mulţi sunt cei realmente interesați de acest subiect. Barajul rămas la stadiul de construcție aparent inutilă ar fi putut deveni o adevărată atracție turistică.

Pe când alte baraje sunt golite de apă pentru a fi renovate, barajul Poneasca nu a avut parte de apă niciodată. Construit pentru a furniza apa necesară funcționării termocentralei de la Crivina, barajul a rămas la stadiul de construcție după anul 1990, în momentul în care termocentrala a fost închisă. De atunci, nicio autoritate nu a mai încercat finalizarea barajului și, odată cu activarea lui, introducerea în circuitul turistic.

baraj poneasca

Planurile pentru barajul Poneasca, pe lângă funcționalitatea lui generală, la fel ca orice baraj, stocarea apei și producerea de energie, erau de amenajare a unei stațiuni adevărate pe malurile lacului, așa cum s-a întâmplat la Văliug, Secu sau Trei Ape.

Însă construirea barajului nu a adus noi turiști în zonă, ci i-a alungat și pe cei care vizitau fosta stațiune Poneasca. Conform blogului banatulmontan.wordpress.com, stațiunea climaterică a cuprins tabere pentru copii, biblioteci, vile și sală de spectacole, toate sacrificate pentru amenajarea barajului și unui adevărat punct turistic la malul apei.

baraj poneasca

 

Foto banatulmontan.wordpress.com

Află mâine în Express de Banat ce planuri vor schimba viitorul barajului Poneasca!

 

banner 1000 x 100 hd