FOTO. Clopoțelul a sunat la Colegiul Național Bănățean ca pe vremuri! Noul an școlar, oficial deschis

De luni-dimineața, elevii din Timișoara au revenit la școală, deocamdată nu pentru cursuri sau teste, ci pentru festivitatea de deschidere a noului an școlar. Ca de obicei, la Colegiul Național Bănățean, una dintre școlile de elită ale regiunii, curtea a fost neîncăpătoare, plină de elevi veseli, părinți emoționați, profesori reveniți la datorie, dar și reprezentanți ai oficialităților.

După un scurt periplu de „recunoaștere” prin clase, festivitatea a început cu primirea „bobocilor” din fiecare ciclu de învățământ, clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a XII-a, care au trecut prin podul de flori ținut de colegii lor. Nu a lipsit nici tradiționala slujbă religioasă, oficializată de un sobor de preoți conduși de episcopul Paisie Lugojanul. Directorul Sorin Ionescu a transmis mai multe mesaje de bun venit elevilor. Poate cea mai importantă veste a fost însă legată de faptul că CNB va avea un laborator de robotică. „Pe lângă matematică și română, veți putea învăța și despre roboți”, a anunțat Ionescu, care este profesor de istorie la bază. Banii vor veni de la cluburile Rotary, care au direcționat toate fondurile strânse la Cursa Rățuștelor de duminică în acest sens!

De-a lungul anilor, Colegiul Național Bănățean a fost și este în continuare o școală „vânată” de părinți și elevi, dar liceul de elită mai are neajunsuri care trebuie rezolvate. Clădirea a fost abia recent cumpărată de municipalitate de la Ordinul Surorilor Notre Dame, iar acest lucru înseamnă „una verde” pentru investițiile care vor face ca și clădirea să fie de cinci stele, pe măsura rezultatelor elevilor. În primul rând, liceul va avea o sală de sport nouă, pe locul clădirii demolate a fostei grădinițe PP 14. „Vă dau o veste bună. Avem în proiectare sala de sport”, a anunțat primul Nicolae Robu, prezent la festivitatea de la CNB, pe care nu o ratează la niciun început de septembrie.

De altfel, edilul a precizat că Primăria se va preocupa îndeosebi de școlile de elită. „Noi ne preocupăm să creăm condiții la această școală, în general ne preocupăm, dar sunt câteva școli în oraș care și-au dovedit capacitatea, s-au dovedit a fi școlile de elită ale orașului nostru. Noi ne mândrim cu ele, ne bucurăm că din ele ies copii foarte bine pregătiți și evident le și ajutăm mai mult decât pe cele care au rezultate mai slabe. Primăria a cumpărat tot campusul, acum avem posibilitatea să investim aici”, a mai spus Robu.

De la festivitate nu au lipsit nici alte figuri politice, precum deputatul PNL și rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, deputatul Pro România, Adrian Pau sau Titu Bojin, consilier județean UNPR și director al Administrației Bazinale Banat. Toți au transmis un scurt mesaj elevilor. Firește, nu a lipsit nici deja binecunoscutul imn al Colegiului Național Bănățean, dar nici sunatul simbolic din clopoțel.