FOTO. Cinematograful Studio a fost donat Primăriei Timișoara pentru renovare. Licitația preconizată în august

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Grupama Asigurări a donat Primăriei Municipiului Timișoara proiectul tehnic și autorizația de costruire pentru reabilitarea cinematografului Studio. Obiectivul va fi transformat în primul cinematograf de artă din Timișoara și au fost donați 150.000 de euro, bani din care s-au acoperit studiile de arhitectură și documentația pentru demararea lucrărilor .

Municipiul Timișoara urmează să finanțeze astfel costul lucrărilor, care au fost evaluate la 18 milioane de lei. Edilul Timișoarei spune că licitația urmează să fie lansată în luna august, iar la toamnă să înceapă lucrările efective. Proiectul este rezultatul colaborării dintre mai mulți parteneri: Primăria Municipiului Timișoara (proprietarul cinematografului), Groupama Asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură), Institutul Francez din România și Asociațiile: Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort). Împreună, aceștia au contribuit la realizarea temei de arhitectură și a proiectului tehnic și urmează să se implice în managementul programului cultural al cinematografului.

Cum va fi transformat cinematograful

Proiectul arhitectural a fost gândit de Atelier21, iar cinematograful să reprezinte un spațiu al dezvoltării  industriei cinematografice la nivel local și național, pentru iubitorii și creatorii de film. Cinemaul Studio va fncționa sub formă de spațiu cultural tip art house și va fi integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. Totodată, noua locație va deservi și domenii conexe industriei cinematografice, printre care: producția de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design și dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.

Viitorul cinematograf va dispune de 2 săli de proiecție: una de 190 locuri și una de 64 locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional.
Sala mare va fi dotată cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă și echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mică va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spațiului și pentru activități conexe proiecțiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting), dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde și echipament pentru live streaming. La parterul cinematografului vor exista un lobby și o recepție modernă care va include un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video. Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim ,,HUB educațional”, cuprinzând: spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții și o sală de ședințe.

Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy), post pandemie, atunci când lucrurile vor permite accesulunui număratât de mare de persoane.,,Acest anunț ține de angajamentele noastre pe proiectul Capitală Culturală Europeană. Iată ni s-a donat proiectul! Noi suntem recunoscători pentru această aplicare și această recunoștință merge către instituțiile la nivel național și timișorene: Asociația Pelicula Culturală, Marele Ecran  Documentor și Asociația Română a Filmului Independent. Lucrările de finisaje exterioare propuse prin prezentul proiect se vor realiza în spiritul clădirii și al vecinătăților sale, pentru a-i pune în valoare potențialul, personalitatea și identitatea. Astfel, fațada principală, dinspre strada Nicolaus Lenau, se va reabilita, lucrările urmărind refacerea detaliilor de arhitectură și a decorației specifice imaginii inițiale a clădirii”, a spus Nicolae Robu.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Cinema Studio a fost, fără îndoială, un reper important în viața culturală a Timișoarei, până să ajungă la un nivel de degradare avansat. De aceea, să fim implicați în procesul său de transformare într-un spațiu complex, modern și gândit pentru consumatorul contemporan de artă ne face cinste. Cinematografia este o direcție importantă în politica de responsabilitate socială a Groupama Asigurări, iar, din experiența noastră, știm că românii vor și merită să aibă mai multe oportunități, atât în ceea ce privește produsele culturale la care au acces, cât și în termeni de spații disponibile. În acest context, alegerea de a ne implica în renovarea Cinema Studio a fost firească pentru noi. Ne-am implicat de la bun început cu drag în proiectul de renovare alături de partenerii noștri, iar acum așteptăm cu nerăbdare faza de construcție. Avem încredere că Primăria Municipiului Timișoara va începe cât de curând lucrările de renovare”, a declarat François Coste, Director General Groupama Asigurări.

„Promovarea cinematografiei europene este una dintre prioritățile Institutului Francez din România, mai ales prin strategia sa de susținere a industriilor culturale și creative și a sprijinului pe care îl acordă festivalurilor și cinematografiei românești care structurează programul sălii Elvire Popesco la București și programul « Elvire Popesco hors les murs » în întreaga țară. Iată de ce Institutul Francez din România reiterează întregul său sprijin proiectului de renovare a cinematografului Studio la Timișoara în cooperare cu municipalitatea, cu compania Groupama Asigurări și asociațiile locale. Obiectivul este de a promova diversitatea culturală în perspectiva capitalei europene a culturii” a declarat Hélène Rooss, directoare al Institutului Francez din România.

,,Ne bucurăm că proiectul s-a finalizat cu bine, fără a face rabat de la calitatea lui. Vom fi alături de Primărie în faza de construcție și ne punem speranța că aceasta va face tot posibilul să termine cat mai repede și fidel renovarea cinematografului, acest obiectiv esențial pentru oraș. Etapa viitoare este planificarea modului de organizare a programului cultural-artistic al cinematografului, care va face obiectului unui parteneriat între primărie și partenerii implicați în proiect, așa cum s-a convenit de la începutul acestei colaborări”, au declarat asociațiile partenere în proiect.


În luna iunie 2018, Primăria Municipiului Timișoara, Compania Groupama Asigurări, Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort) au semnat o declarație de intenție privind înființarea unui cinematograf de artă în centrul orașului sub cupola rețelei Europa Cinemas. În luna noiembrie 2018 s-a aprobat prin hotărâre de Consiliu Local ca viitorul Cinematograf de Artă al orașului să fie creat în incinta fostului Cinematograf Studio. În luna mai 2019 s-a prezentat conceptul de arhitectură privind renovarea Cinematografului Studio, într-o ceremonie la care a participat și Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România. În luna decembrie 2019 au fost aprobate faza DALI și indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea Cinematografului Studio, iar Municipiul Timișoara și-a asumat finanțarea renovării acestuia, în valoare de 17.784.639,40 lei.banner versay 1000x200px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/