Audierile persoanelor suspectate de evaziune fiscală și afaceri fictive prin care statul ar fi fost prejudiciat cu 7 milioane de lei s-au întins până la miezul nopții la sediul Parchetului.
UPDATE Arest preventiv
Cele 5 persoane reținute aseară pentru 24 de ore au rămas în arestul poliției. Magistrații cărășeni au decis ca inculpații să stea după gratii pentru 17 zile, și nu pentru 29, așa cum au propus inițial procurorii DIICOT. Acuzele sunt cele prezentate de www.expressdebanat.ro încă de ieri.
Audieri lăsate cu rețineri
În urma audierilor, cinci persoane au fost reținute de procurori. Printre acestea se regăsește și omul de afaceri Valentin Armașu, managerul firmei Camand. Acestea vor fi prezentate la orele dimineții instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.
Celelalte persoane care au fost conduse la sediul Parchetului pentru lămuriri suplimentare referitor la cele întâmplate au plecat acasă, însă au parte de diferite interdicții.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635881763706″]
„Clienții mei au primit interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile, precum și anumite interdicții, printre care și aceea de a lua legătura cu ceilalți învinuiți din dosar și de a se prezenta ori de câte ori sunt chemați la biroul teritorial DIICOT Caraș-Severin. Li s-au adus la cunoștință și învinuirile, iar în perioada următoare vor continua anumite acte de procedură penală, printre care cu siguranță vor fi și anumite confruntări între diferite persoane din acest dosar”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin pentru www.expressdebanat.ro, în urmă cu doar câteva momente.
Cum proceda rețeaua infracțională
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DIICOT, s-a dispus începerea urmăririi penale față de 20 de învinuiți și 7 societăți comerciale. Anchetatorii spun că există suspiciunea că învinuiţii au înregistrat în fals în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale documente care atestă efectuarea unor acte comerciale fictive.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635875974785″]
„În baza acestor documente false introduse în contabilitate se prejudiciază bugetul de stat prin două modalităţi. Pe de o parte, acestea sunt folosite la restituirea ilegală de TVA, în cele mai multe situaţii nu prin primirea efectivă a unor sume de bani, ci prin compensarea TVA-ului de plătit cu cel de restituit. Pe de altă parte, documentele sunt folosite pentru diminuarea profitului impozabil, atestând cheltuieli fictive”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.
Activitatea infracţională de care sunt suspectaţi învinuiţii presupune derularea prin mai multe societăţi a unor activităţi comerciale (plăţi) fictive, sumele de bani rezultate fiind însuşite în interes personal.
„În acest circuit comercial există o ultimă firmă, în sarcina căreia rămâne datoria fiscală şi care este deschisă fictiv pe numele unor persoane care nu pot fi găsite de autorităţi ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, fie pe numele unor persoane fără adăpost, sau pe numele unor persoane care locuiesc, în fapt, în străinătate”, explică procurorii DIICOT.