FOTO. Cea mai mare Clinică de Mari Arși, inaugurată la Timișoara în prezența ministrului Sănătății. „Este peste Spitalul AKH din Viena”

untitled design set 970x90 px

De miercuri, la Casa Austria din Timișoara pot fi tratați pacienții care suferă arsuri grave. Clinica inaugurată la mai bine de nouă ani de la startul proiectului are deocamdată trei boxe funcționale, dar va fi cea mai mare din țară, similară cu cea care se va deschide la Iași. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost prezentă la inaugurare și a lăudat investiția din cadrul Spitalului Clinic Județean „Pius Brînzeu” Timișoara.

La București în prezent există o clinică cu patru boxe pentru mari arși. La clinica din Timișoara s-au pus acum în funcțiune trei, dar în total, vor fi cinci. „De când am intrat, zâmbesc pentru că avem un centru pentru mari arși care poate să trateze acești pacienți în condiții absolut optime pentru patologia aceasta. Am văzut centre din străinătate și sunt atât de mândră că acest centru este identic și poate chiar la un nivel superior. Este foarte important că începând de mâine acest centru va putea să primească pacienți, că are medici și personal mediu pregătit pentru a putea trata acest tip de pacient, că Ministerul Sănătății, autoritățile locale și spitalul au realizat această minune. Este o zi istorică. Practic, sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor”, a precizat Sorina Pintea.

Următoarele două boxe vor fi puse în funcțiune în curând deoarece mai trebuie să fie recepționate de Consiliul Județean Timiș. „Pentru spitalul din Timișoara s-au aprobat două linii de gardă pentru acest centru și încă două posturi de medicii pe specialitatea chirurgie plastică, tot pentru acest centru. Sunt cinci boxe, trei boxe sunt deja funcționale și încă două vor fi imediat după ce Consiliul Județean va semna recepția. Nu am vrut să spunem că sunt funcționale decât imediat după ce vor intra pacienții. Dar dacă va fi nevoie și vom avea pacienți care vor necesita îngrijiri imediate, eu sunt convinsă că nu ne vom împiedica de o foaie de hârtie. Aparatura medicală este achitată și finanțată de către Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială. Direcția de Sănătate Publică a avizat, aparatură avem, nu cred că cineva va spune «nu puneți pacienții» că nu avem o hârtie. S-a întâmplat ca inaugurarea să fie cu câteva zile înainte de incendiul din Colectiv și cred că acesta este un semn. Eu personal sunt bucuroasă că s-a întâmplat acum. Poate este un semn pentru cei care au trecut prin tragedia de atunci că se poate. Și se poate dacă reușim să trecem peste orgolii și interese și să fim o echipă”, a mai spus ministrul Sănătății.

Peste 50 de specialiști în Terapia Intensivă și Chirurgia Plastică vor lucra la Clinica de Mari Arși. Investițiile suplimentare care se vor face vor fi achitate de CJT. „Boxele sunt gata, doar că aceste lucrări au fost absolut obligatorii pentru că este vorba de un generator care asigură curentul în caz de probleme în acest corp de clădire și de asemenea o altă achiziție realizată prin intermediul Ministerului Sănătății cu fonduri de la Banca Mondială, și anume, unitatea de sterilizare. Acestea nu au putut fi executate în același timp cu celelalte. Lucrările suplimentare sunt finanțate 100% de CJT, nu se pune problema existenței sau a inexistenței banilor. Dacă era aparatura venită de la Ministerul Sănătății, era incorect și inuman să nu pornim cu ele, chiar dacă pentru celelalte două va mai dura”, a explicat managerul Spitalului Județean, Marius Craina.

Șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, reputatul medic Tiberiu Bratu, spune că actuala Clinică de Mari Arși este peste ce asigură acum celebrul spital AKH din Viena. „Este peste Austria, este peste AKH. Fiecare pacient într-un salon, foarte puține centre au așa ceva”, a precizat Bratu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Președintele CJT, Călin Dobra, spune că cele două boxe vor fi puse în funcțiune în câteva săptămâni. „Au fost anumite modificări tocmai în ideea de a asigura fluxul medical și actul medical la cel mai înalt nivel. Eu cred că în maximum trei săptămâni, cele două boxe vor fi puse la disponibilitatea Spitalului Județean să își desfășoare activitatea. Ni s-a solicita suplimentarea, tocmai pentru a asigura toate condițiile, așa cum sunt și cele trei boxe pe care le-a vizitat doamna ministru”, a precizat Călin Dobra.

Echipamentele cu care a fost dotată Clinica de Mari Arși sunt în valoare de 1,86 de milioane de lei. La Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași se va inaugura o clinică similară, tot cu cinci boxe, săptămâna viitoare. Marii Arși vor fi tratați la cele cinci boxe până în 2023, când Casa Austria va deveni un centru de politraumatologie și când MTS vrea să inaugureze la Timișoara un Centru de Mari Arși.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/