Costume tradiționale, documente fotoetnografice și bijuterii vechi de sute de ani, care nu au mai fost expuse niciodată, pot fi admirate în cadrul expoziției „Artă și măiestrie bănățeană”. Vernisajul a avut loc săptămâna aceasta, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.
Obiectele de tezaur fac parte din Colecția Etnografică „Marius Matei” și au fost aduse în premieră la Muzeul Național al Banatului.
Printre acestea se numără o catrință de tezaur, ornată cu 365 monede din argint, care datează de la începutul secolului al XIX-lea, alături de alte podoabe din argint.
Catrința este un obiect de îmbrăcăminte din portul național al româncelor, care servește ca fustă sau ca șorț și care constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu „alesături”, în cazul de față cu monede.
Expoziția „Artă și măiestrie bănățeană” însumează și 100 de costume din Colecția Etnografică „Marius Matei”, costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani și documente fotoetnografice.
La vernisaj au luat cuvântul Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului și Maria Hadiji – șef Secție Expozițională Pavilionară MSBT, muzeograf-etnograf Marius Matei, MSBT.
Expoziția poate fi vizitată până în 3 iunie.