FOTO: Bătaie de joc la adresa cărășenilor. Vezi cum ne este „profanat” trecutul!

Documentele personale a peste 130.000 de oameni sunt depozitate în condiții inadecvate, care nu corespund legii, sub ochii plini de neputință și nepăsare ai statului român.

Situația durează de ani de zile, însă până la ora actuală niciun ministru n-a luat vreo măsură. Despre decizii la nivel local nici nu poate fi vorba, astfel că dosarele oamenilor sunt depozitate pe jos, pe sub scaune, pe mese, într-un haos de nedescris, dar bine descifrat de angajații care lucrează cu ele. Vizată este Casa Județeană de Pensii, instituție pe care și 2015 o regăsește cu aceleași grave probleme, în ciuda promisiunilor făcute de Rovana Plumb, ministru al Muncii în 2014, care a vizitat instituția și a lansat promisiuni de identificare a unui spațiu adecvat.

„Am trimis adrese la Primărie, Consiliul Județean, Direcția Generală a Finanțelor Publice și la Instituția Prefectului. Răspunsul a fost negativ, că nu avem astfel de spații, de care instituția noastră ar avea nevoie. Noi am făcut studii, am elaborat analize, să se încheie odată cu această problemă, întrucât în momentul de față, dosarele oamenilor nu doar că sunt îngrămădite, ci sunt și despărțite. O parte sunt aici, la Casa de Pensii, iar o altă parte se află în Valea Domanului, a declarat Dorin Brăilă, directorul instituției pentru www.expressdebanat.ro.

Fiind depozitate la kilometri distanță, oamenii care vin în audiențe sunt puși pe drumuri pentru că nu pot primi pe loc un răspuns cu privire la problema lor.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649974716889″]

Potrivit calculelor pe care le-au făcut angajații Casei de Pensii, instituția are nevoie de un spațiu de circa 2.000 de mp, din care 800 de mp să fie alocați arhivelor, astfel încât documentele să fie depuse corespunzător, așa cum prevede legea. Mai exact, depozitul să aibă rafturi, care să fie așezate la o anumită distanță unele de altele, cu scări de arhivă, cu birouri în vecinătate și microclimat adecvat. De altfel, niciuna dintre solicitările legii nu este absurdă, ci doar recomandă păstrarea într-adevăr a documentelor, și nu bătaie de joc la adresa lor.

La Casa Județeană de Pensii sunt depozitate în prezent aproximativ 85.000 de dosare active, ale pensionarilor care sunt încă în plată, și alte aproape 50.000 de dosare pasive, ale celor care au decedat. Asta, pentru că legea prevede ca acestea să fie păstrate pentru o perioadă de 30 de ani. În plus, CJP mai gestionează și dosarele pensionarilor sistați din plată din anumite motive.  Unde mai pui și faptul că toate acestea sunt gestionate de un singur om?

 

Comments

  1. marius says:

    Incercati si la arhiva judecatoriei. E horror, evul mediu, epoca Flinstone etc.!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/