FOTO. Barajul de la Sânmihaiu Român aduce navigabilitatea pe Bega mai aproape de realitate!

Barajul de la Sânmihaiu Român are echipamente în probe! Proiectul transfrontalier de 8 milioane de euro este un pas important pentru redeschiderea navigației pe Bega. Directorul ABA Banat spune că lucrările vor fi gata în iunie.

Echipamentele hidromecanice din cadrul barajului stăvilar pentru verificarea parametrilor constructivi și funcționali sunt în probe. Testele de lansare în ghidaje a batardourilor metalice amonte și aval de stavilă plană dublă Stoney au fost efectuate. Totodată, a fost plasată pe poziție și a fost montat eșafodajul de reazem al echipamentelor de manevră Stoney.

sanmihaiu roman, baraj

Barajul este amplasat în frontul central al canalului Bega și are trei deschideri. Prima este pentru reglarea nivelurilor pentru navigație, a doua – pentru tranzitarea debitelor maxime și ultima – pentru evacuarea plutitorilor și ghețurilor. Directorul ABA Banat spune că lucrările vor fi terminate în iunie. „Conform graficului de execuție, în luna mai vor fi montate toate echipamentele hidromecanice ale barajului stăvilar, inclusiv stavila metalică cilindrică care reglează tranzitarea debitelor maxime pe canalul Bega și care are o deschidere de 15 metri, fiind amplasată în câmpul central al canalului. În luna iunie se vor finaliza lucrările de reabilitare și punere în siguranță a barajului stăvilar, trecându-se la readucerea scurgerii prin albia canalului Bega și totodată punându-se la uscat ecluza.”, a declarat Titu Bojin.

Proiectul transfrontalier România-Serbia presupune intrarea în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român. Modul prin care se va atinge obiectivul este reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, montajul utilajelor și echipamentelor hidromecanice. Valoarea proiectului este de aproape 8 milioane de euro. ABA Banat transmite că pentru redeschiderea navigabilității pe întregul canal Bega este necesară repararea infrastructurii, motiv pentru care investiția de la Sânmihaiu Român este vitală pentru atingerea scopului.

baraj, sanmihaiu roman