FOTO. „Avem obligația să facem tot pentru a reîntregi acest popor, pentru a readuce unitatea între români.” Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Timișoara

mica unire 2023 5
timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

La 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a avut loc Unirea Moldovei cu Țara Românească. La Timișoara, zeci de persoane au urmărit, marți dimineață, ceremoniile organizate în fața Inspectoratului Județean de Poliție, acolo unde se află monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În fața monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Timișoara a fost prezentat onorul, s-a salutat drapelul de luptă și s-a intonat imnul național.

După oficierea serviciului religios, rând pe rând au luat cuvântul autoritățile județului. Subprefectul Sorin Ionescu a citit mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă:

„Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță, conferă protecție și speranță pentru un viitor bun. Exemplul de viziune, solidaritate, curaj și mobilizarea generației care a realizat Unirea Principatelor ne însoțește astăzi pe drumul pe care dorim să îl urmeze România. Hai să dăm mână cu mână pentru prezentul și viitorul nostru european. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

mica unire 2023 4

Viceprimarul Cosmin Tabără a făcut apel la unitate, aducându-i în discuții pe românii plecați în străinătate.

promovare banner maxagro

„Ce se întâmplă astăzi este rezultatul a ceea ce au făcut înaintașii noștri. Ce trebuie să facem noi este să îi respectăm și să le continuăm drumul început cu atâta jertfă în urmă cu mai bine de 100 de ani. Să ne gândim la românii care sunt plecați peste granițe și avem milioane de oameni afară. Dacă sunt plecați acolo nu înseamnă că nu suntem uniți. Nu înseamnă că nu suntem același popor. Noi, ca reprezentanți ai administrației, ai politicului, avem obligația să facem tot ce depinde de noi pentru a putea reîntregi acest popor, pentru a readuce unitatea între români. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Cosmin Tabără.

 

Zeci de timișoreni s-au adunat pe bulevardul Take Ionescu ca să vadă ceremoniile și defilarea detașamentului de onoare.

mica unire 2023 6

După discursuri, cei prezenți la manifestări au depus coroane, jerbe și buchete de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. Ceremonia s-a încheiat cu interpretarea instrumentală și cu voce a cântecului „Hora Unirii”.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/