FOTO. Arheologii au investigat peste 2.000 de complexe arheologice pe traseul variantei de ocolire a Timişoarei

Arheologii au prezentat astăzi descoperirile de pe cele 7 situri din totalul de 8, cercetate pe traseul variantei de ocolire Timișoara Sud. În jur de 2.000 de complexe arheologice au fost investigate până în acest moment. Printre tipurile de complexe cercetate se află: locuințe, gropi de provizii și menajere, cuptoare, vetre, șanțuri de apărare, valuri de apărare, morminte de inhumație și incinerație, descoperiri funerare și un depozit de vase.

Cele 8 situri ocupă o suprafață de aproape 11 ha din traseul variantei de ocolire. În ordine cronologică au fost identificate și cercetate complexe din următoarele epoci istorice: epoca neolitică, epoca eneolitică, epoca bronzului târziu, a doua epocă a fierului, epoca romană și epoca medievală timpurie. Cercetarea arheologică a fost organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

„În cercetări au fost implicați 9 arheologi (experți, specialiști, debutanți, personal auxiliar) reprezentând trei instituții de profil: Muzeul Național la Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Banatului Timișoara și Muzeul Județean Satu Mare. Un număr de 6 situri au fost finalizate în perioada iunie-decembrie 2019 și mai 2020. În curs de cercetare se află siturile 7 și 2”, transmit reprezentanţii DRDP Timişoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/