FOTO. Arborii seculari ai Timișoarei strigă după ajutor! Degradarea lor s-a accelerat în ultimii ani

copac 3
1000x100 (2) STPT job 1000x200

Copacii de legendă ai Timișoarei vor piere rând pe rând, dacă autoritățile nu iau măsuri urgente și concrete pentru conservarea lor, pentru încetinirea degradării lor. Zilele trecute, patru dintre cei mai bătrâni stejari ai orașului au fost doborâți la pământ pentru că deja riscau să pună în pericol viața celor care ajungeau în Parcul Copiilor.

Timișoara a pierdut un patrimoniu imens al orașului prin uscarea și tăierea celor patru stejari din Parcul Copiilor, spun specialiștii. În privința motivelor care au dus la degradarea lor accelerată, inginerul peisagist Alex Ciobotă spune că doar o expertiză va putea stabili cu exactitate care au fost acestea. În dezbaterea publică se discută că trunchiurile ar fi putut fi atacate de gândacul croitor, fie arborii au avut de suferit după amenajarea aleilor din parc, în timpul șantierului din 2010-2011.

copac 1

Trunchiurile copacilor tăiați din Parcul Copiilor au ajuns pe masa studenților de la Facultatea de Arte și vor deveni lucrări de sculptură.

„Vom face o datare precisă a lor. E foarte interesantă povestea stejarilor. Pe noi ne interesează legat de patrimoniul peisager al orașului dacă ei sunt o rămășiță din esplanada cetății, dacă marii grădinari i-au integrat în conceptul peisager de atunci sau ei sunt plantați prin gesturile lor ulterioare. Știți că salba asta de parcuri a fost un concept al grădinarilor Muhle și Niemetz, după defortificarea cetății Timișoarei. Ne interesează să vedem ca gest pur al grădinarilor dacă au integrat niște arbori existenți sau au plantat după această perioadă. Vom face o datare, dar eu zic că au peste 200 de ani. Noi așa am spus, că sunt printre cei mai vechi arbori din Timișoara.”, a declarat Alex Ciobotă, membru în Asociația Peisagiștilor din România, care a urmărit evoluția arborilor din Timișoara.

copac 2

Alex Ciobotă este de părere că în locul acestor stejari ar trebui plantați rapid alți arbori.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

„Eu susțin că ar trebui plantate specii care au trăit aici și care trăiesc bine în oraș. Condițiile de climă și chiar inclusiv de pânză freatică s-au schimbat și trebuie făcute niște studii. Eu aș milita tot pentru o plantare de stejari, din aceeași specie. Dacă mergeți în Parcul Copiilor acum, o să vedeți că arborii aceștia lipsesc, e un mare gol acolo și sigur ar trebui compensat printr-o plantare urgentă și poate cu niște arbori la un standard deja calitativ mai ridicat.”, a mai spus inginerul peisagist.

Orașul mai are, din fericire, copaci vechi, cu istorii impresionante: cei doi arbori regali din fața fostei garnizoane din Piața Libertății, platanul de pe strada Pomiculturii sau stejarul de lângă Bastion, la Piața 700. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru conservarea lor, rând pe rând vor pieri cu toții mai devreme decât ar fi procesul natural.

CITEȘTE ȘI: Copacii de legendă ai Timișoarei. Fascinantul platan care veghează orașul de pe Bega încă de pe vremea turcilor

„Toți se află în declin și noi am militat foarte mult să se facă această cartă a arborilor istorici din oraș, un inventar super specializat cu o paletă de experți care să facă și inventarierea, și analiza cantitativă a lor și să propună măsuri de gestiune urgentă. Un sol urban cu dale, cu asfalt compactează rădăcina (…), asta duce la moarte. Noi asta zicem că este una din cauzele principale ale intrării în declin. Vedem cazul arborilor regali din Piața Libertății care s-au uscat clar fiindcă a fost alterat substratul în care au fost plantați, au fost tăiate rădăcini acolo în timpul șantierului. De aceea, măsuri urgente ar fi foarte necesare ca noi să reușim să păstrăm acest tip de patrimoniu. E ca în cazul patrimoniului arhitectural. Se pot face lucrări de conservare care încetinesc degradarea firească a oricărei ființe vii, în cazul arhitecturii – a unei case. Se pot face lucrări de conservare inclusiv în cazul arborilor, doar că trebuie angajată expertiză pentru asta și fiecare caz trebuie tratat în sine.”, a mai explicat Alex Ciobotă.

copac 4

În ultimii ani, din cauză că Horticultura nu mai are o pepinieră în care să dezvolte specii de arbori, în Timișoara s-au plantat doar copaci și arbuști care provin din Ungaria.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/