FOTO: Afaceri prospere pentru 200 de fermieri!

Consiliul Local al comunei Grădinari și municipalitatea din Vârșeț (Republica Serbia) au demarat un proiect finanțat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, cu o valoare totală de peste 2,7 milioane de euro. 85 la sută este finanțare din fonduri IPA.

Primarul comunei Grădinari, Ion Moşoarcă, și edilul din Vârșeț, Cedomir Zivkovic, au semnat în data de 12 aprilie 2013 un acord privind punerea în aplicare a proiectului ,,Îmbunătățirea colaborării economice în regiunea transfrontalieră Vârșeț – Grădinari prin activități de stimulare a micilor fermieri”. Localitățile Grădinari și Vârșeț se află la o distanță de numai 27 de kilometri pe cale aeriană și s-au înfrățit cu vecinii sârbi în anul 2006, astfel că acest proiect este o continuare a bunei cooperări de succes avute până în prezent.

Coordonatorul acestui proiect proiect este Marius Roșian Mitrovic. ,,Valoarea acestui proiect este de peste 2,7 milioane de euro și ne propunem susținerea cooperării transfrontaliere în sectorul agriculturii, prin organizarea a cel puțin trei activități concentrate pe micii agricultori, fermieri și meșteșugari. Grupurile țintă ale acestui proiect se împart în trei categorii: cele cu impact imediat, din care face parte populația din zona transfrontalieră Grădinari – Vârșeț, care însumează un număr de 57.568 de locuitori; impactul direct îl vor avea micii agricultori fermieri, meșteșugarii și cele 7 IMM-uri nou create, iar impactul direct îl vor simți reprezentanții administrațiilor publice din cele două localități”, a declarat Marius Roșian Mitrovic pentru Express de Banat.

Piețe pentru fermieri

Durata proiectului este de 18 luni și are ca scop construirea a două piețe noi pentru produsele alimentare. Cea din Grădinari va avea o suprafață totală de 690 de metri pătrați și o capacitate de aproximativ 50 – 60 de locuri pentru furnizori, fermieri locali și producători de legume, fructe, carne, produse lactate și flori. Cea de a doua piață, de animale vii, va avea o suprafață de 330 de metri pătrați și o capacitate de 175 de animale.

Edilul-șef al comunei Grădinari s-a arătat încântat de utilitatea acestui proiect. ,,Vor fi două piețe foarte frumoase, care își vor demonstra utilitatea. Chiar în această toamnă vom organiza un târg de produse alimentare, deoarece locuitorii comunei Grădinari au demonstrat că pot fi buni gospodari. Noi avem o colaborare strâns legată cu autoritățile din Vârșeț și suntem deschiși la cât mai multe proiecte de acest gen”, a spus acesta pentru Express de Banat.

Printre oaspeții veniți la Grădinari s-a regăsit și viceprimarul comunei Vârșeț, Dejan Pantovic. ,,Această colaborare a început acum mulți ani și iată că am reușit să realizăm un asemenea proiect ce ne oferă șansa de a avea 2 piețe moderne, unde micii producători își pot demonstra calitățile de buni fermieri. Vom avea o piață modernă la Vârșeț, cu laborator pentru prelevarea de probe din produsele agricole, având suprafața de 2.400 de metri pătrați, cu 150 – 160 de locuri pentru întreprinderile mici și mijlocii, legume, fructe, carne, pește, produse lactate și flori”, a subliniat acesta.

Obiectivele generale ale proiectului sunt susținerea și promovarea a minimum 200 de IMM-uri și mici producători în agricultură prin dezvoltarea unei rețele transfrontaliere care să întărească schimbul economic între cele două țări, precum şi promovarea și susținerea cooperării transfrontaliere în sectorul agricol.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157635267691403″]

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/