Condiții de studiu precare în școli

S-a început reabilitarea multor unități de învățământ de pe raza județului, însă mai există încă elevi care sunt nevoiți să studieze într-o școală cu încălzirea cu lemne sau într-o clădire nerenovată de la data construirii.

Cele aproape 500 de unități de învățământ din județ se pregătesc de începerea anului școlar. Pentru a verifica starea în care se află școlile înainte de 16 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean a efectuat un control în tot județul. Astfel, s-a constatat că în 149 de școli încă nu există în plan renovarea. „Din punctul de vedere al stării tehnice a clădirilor, sunt reabilitate de 237, parțial reabilitate 85, iar nereabilitate 149 de clădiri. În acest ultim caz nu s-a intervenit de la data construirii lor”, a explicat Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.

De asemenea, mai există și situația școlilor care nu au nici măcar autorizație de funcționare, însă care își vor primi elevii în clase din septembrie. O soluție pentru ca aceste probleme să fie rezolvate ar fi accesarea de fonduri europene pentru reabilitare și modernizări. „Putem spune că există o problemă în județ în ceea ce privește situația unităților de învățământ. Vreau ca pentru perioada următoare administrațiile locale care au școli fără autorizație de funcționare să încerce să prioritizeze aceste renovări. Ştim că nu sunt bani la bugetul local pentru astfel de lucrări, însă cu siguranță că se pot accesa fonduri europene pentru a reabilita în totalitate aceste școli”, a solicitat Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin.

În urma verificărilor anuale au fost descoperite și alte probleme. Peste 100 de școli încă au încălzire cu sobe, 231 de clădiri ce servesc drept unități de învățământ nu sunt racordate la canalizare, și altele,  nici la apă curentă. Majoritatea situațiilor dezastruoase de acest gen se regăsesc în mediul rural, însă ziarul Express de Banat a prezentat cazul Liceului Teoretic „Tata Oancea” din Bocșa unde copiii au căldură tot de la soba cu lemne. În acest ultim caz însă, renovările au fost demarate.