Cea de-a patra ediţie a proiectului ,,Lecturi Urbane”, din cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, a avut succes în această după-amiază. Zeci de voluntari, bibliotecari, pompieri, dar şi cetăţeni ai municipiului au fost prezenţi în Centrul Civic din Reşiţa, pentru a citi în aer liber, timp de câteva ore.
Prin acţiunea organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Centrul de Tineret şi Biblioteca Judeţeană ,,Paul Iorgovici” Reşiţa, toţi participanţii au demonstrat că există preocupări comune în rândul cetăţenilor, tinerilor şi că se pot solidariza pentru transmiterea unei idei, acesta fiind primul pas spre participare civică şi voluntariat. Având la îndemână fursecuri, fructe, apă şi cafea, cei prezenţi s-au relaxat, cel puţin cu câte o carte în mână.
Daniela Lupşan – DJST Denisa Stancu – elevă
,,Am ţinut neapărat să arătăm într-un loc deschis că mai este cool să citeşti, că toate cărţile pe hârtie au farmecul lor. Am organizat pentru a patra oară o astfel de activitate şi de fiecare dată este altfel, chiar şi voluntarii sunt mai deschişi evenimentului”, a declarat pentru Express de Banat Daniela Lupşan, consilier de tineret la DJST Caraş-Severin.
,,Este o foarte bună iniţiativă mai ales pentru tineri, pentru că citind înveţi să te exprimi, îţi dezvolţi vocabularul, te ajută în societate. Eu am ales să lecturez al treilea volum din – Furia – de L.J.Smith, pentru că celelalte două le citisem înainte şi mi-au plăcut foarte mult. În plus, citind la aer curat îţi relaxezi mult mai mult sinapsele decât atunci când eşti în cameră, într-un spaţiu închis. Totodată, când vezi că şi alţii citesc pe lângă tine parcă îţi place şi mai mult să iei o carte şi să o lecturezi”, explică Denisa Stancu, elevă la Şcoala Nr.8 Reşiţa şi voluntar în cadrul Centrului de Voluntariat Reşiţa.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633502997144″]
Proiectul ,,Lecturi Urbane”, iniţiat de Centrul de Voluntariat Reşiţa, a fost susţinut cu mare drag în acest an de către Biblioteca Judeţeană ,,Paul Iorgovici” din municipiu: ,,Am ieşit şi noi, bibliotecarii, din spaţiul bibliotecii, ducând cărţi pe care reşiţenii le-au putut lectura. Am dorit să încurajăm lectura şi să atragem atenţia asupra cărţii în special tinerilor care consideră cu nu este la modă să citeşti. Cititul are foarte multe beneficii şi noi am încercat să accentuăm acest lucru. Citind, devii mai informat, mai puternic şi nu ajungi să te plictiseşti niciodată”, a afirmat Clara Constantin, directorul bibliotecii reşiţene.
Alături de voluntari şi bibliotecari, au fost prezenţi şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin. Aceştia, pe lângă faptul că au răsfoit câteva cărţi, au împărţit şi pliante trecătorilor. ,,Pompierii au fost întotdeauna în mijlocul oamenilor comunităţii. Împreună cu colegii am adus reviste, cărţi şi pliante pentru ca binevoitorii să-şi însuşească unele măsuri de prevenire a incendiilor atât în gospodării, cât şi în aer liber”, a fost părerea Corinei Braje, locotenent-colonel în cadrul ISU.