FOTO. 75 de ani de memorie – Tinerii romi și neromi acționează împotriva uitării

genocidul romilor (2)

Asociația Nevo Parudimos a comemorat genocidul romilor la Craiova, în cadrul evenimentului „75 de ani de memorie – Tinerii romi și neromi acționează împotriva uitării”.

Asociația Nevo Parudimos a organizat astăzi, 2 august, la Craiova, evenimentul „75 de ani de memorie – Tinerii romi și neromi acționează împotriva uitării”, cu ocazia comemorării datei la care, în 1944, peste 4.000 de etnici romi au fost uciși în lagărul de concentrare din Auschwitz-Birkenau.

Evenimentul este dedicat amintirii și recunoașterii Holocaustului romilor din România, cu un accent special pe deportarea Transnistriei. O atenție specială este acordată situației supraviețuitorilor din Transnistria.

genocidul romilor (4)

Întâlnirea comemorativă a avut loc astăzi în Parcul Romanescu din Craiova și a reunit experți și activiști naționali și internaționali în domeniile educației și amintirii Holocaustului, muncii tinerilor și drepturilor omului și își propune să sporească pledoaria internațională comună pentru deportarea Transnistriei. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul și Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

„Astăzi a avut loc ceremonia de comemorare internațională a victimelor Holocaustului împotriva romilor. Evenimentul a avut loc în Parcul Nicolae Romanescu, iar Craiova este singurul oraș din țară care organizează o asemenea manifestare. Organizator principal a fost Partida Romilor PRO EUROPA Sucursala Dolj. Mulțumim doamnei primar Lia Olguța Vasilescu pentru sprijin. Manifestarea s-a desfășurat și cu largul sprijin al lui Daniel Grebeldinger, directorul executiv al Asociației Nevo Parudimos. Mulțumim și președintelui CJ Dolj, domnul Cosmin Vasile și domnului Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi. Le mulțumim tuturor participanților și voluntarilor din țară și din străinătate, Centrului de Cultură al Romilor, studenților, bătrânilor care au venit la acest amplu eveniment, profesorului Viorel Achim.”, a transmis Lia Olguța Vasilescu.

genocidul romilor (3)

Mesajul nostru este complex: aducerea unui omagiu memoriei celor dispăruți, datoria noastră fiind să nu îi uităm niciodată, dar și să luptăm legal, prin instituții, proiecte și programe pentru ca discriminarea să nu mai existe, iar crime împotriva umanității, pe motive etnice, să nu se mai repete”, a declarat Romeo Tiberiade, președintele Partida Romilor Pro Europa, filiala Dolj.

Evenimentul este desfășurat de către Asociația Nevo Parudimos, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Romilor Dolj, Asociația Partida Romilor Pro Europa Dolj și partenerii internaționali implicați în proiectul „75 years of memory – Young Roma and non – Roma act against forgetting”, finanțat prin programul Europa Pentru Cetățeni.

genocidul romilor (1)

genocidul romilor (5)