FOTO. 1 Decembrie, la Timișoara: parada forțelor de apărare și de ordine. Ceremonia, mutată în fața Catedralei

img 20221201 wa0033
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie de la Timişoara au început dimineața devreme, la Cimitirul Eroilor, cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori. Sute de timișoreni au asistat apoi la ceremonii.

Programul a continuat cu slujba De Te Deum oficiată de mitropolitul Ioan Selejan. La ceremonia religioasă au luat parte oficialitățile, militarii și forțele de ordine.

„Să dea Bunul Dumnezeu ca pe mai departe în țara noastră să dăinuiască pacea revărsată de Sus. Dumnezeu să vă păzească și să nu îngăduie vreodată să fiți puși în situații în care au fost târâți de-a lungul istoriei ostașii români. Astăzi, țara noastră nu mai are nevoie de sânge, ci are nevoie de pace și de bună înțelegere.”, a spus ÎPS Ioan Selejan.

În premieră, discursurile oficiale au avut loc în fața Catedralei Mitropolitane. Ceremonia a fost deschisă de prefectul Mihai Ritivoiu, care a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Naționale a României. A urmat Virgil Niculescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere  „Decebal”, care a dat citire mesajului ministrului Apărării Naționale.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a făcut un pod între ceea ce s-a întâmplat în 1918 și anul 2023, când Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană.

„Ce a făcut generația de atunci, această mare unire, este de fapt o misiune pe care fiecare generație de români trebuie să o îndeplinească, din nou și din nou. Să fim mai uniți, să dezvoltăm o viziune comună pentru viitorul acestei țări. Atunci s-au unit mai multe provincii și fiecare a fost diferită, avea un specific, exista și atunci o diversitate mare în România. Și totuși au găsit o istorie comună, o limbă comună și au descoperit împreună un viitor comun. Un respect pentru diversitatea care există în România și, în același timp, o conștiință pentru ce avem cu toții în comun, aceste două lucruri sunt motorul dezvoltării României. Și niciunde nu se știe asta mai bine decât la Timișoara. România unită de azi este de fapt o parte a unei uniuni și mai mari, Uniunea Europeană, și acolo suntem țări diferite, limbi, tradiții și istorii diferite. Dar descoperim că avem mult mai multe lucruri în comun. Noi, ca timișoreni avem în această Europă din nou un rol aparte, în 2023 vom fi Capitală Culturală Europeană. Noi vom fi motorul de dezvoltare cultural al Europei și vom duce mai departe acest mesaj care a răsunat în 1918, că atunci când ne respectăm reciproc, când acceptăm că suntem diferiți, avem un viitor mult mai puternic și prosper decât dacă fiecare rămâne singur.”, a spus Dominic Fritz.

promovare banner maxagro Muzeul TM

În lipsa lui Alin Nica, președintele CJ Timiș, a vorbit vicepreședintele Cristian Moș.

„România își sărbătorește ziua într-o plină criză. La granițele țării noastre se duce un război tot mai greu. (…) Dar iată că ne-am adunat aici pentru că alegem speranța în locul fricii, am ales unitatea în locul conflictului. A fi mândri de națiunea noastră – trebuie să înțelegem că această măreție nu este un dar. Călătoria noastră, a românilor, nu a fost niciodată una cu scurtătură. Nu a fost pentru cei care preferă petrecerea timpului liber în detrimentul muncii. Ci cei care își asumă riscuri, cei care fac lucrurile să se miște zi de zi, cei ambițioși și cei muncitori (…). Eu sunt mândru că sunt român și sunt convins că orice provocări ne așteaptă împreună vom reuși să facem față.”, a transmis Cristian Moș.

Paradă militară, după doi ani de pandemie

Cel mai aşteptat moment, în special în rândul celor mici, a fost parada militară. Sute de oameni au venit să vadă defilarea militarilor, a polițiștilor, a jandarmilor și a pompierilor. Au putut fi văzute camioane militare şi autospeciale de luptă, în timp ce pe cer au survolat două elicoptere IAR-330 Puma M ale Escadrilei 712 Giarmata.

De la ora 17.30 va avea loc o ceremonie militară de retragere cu torțe pe traseul Monument Virgil Economu – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății. De la ora 18.00, pe scena din Piața Libertății vor urca Ansamblul Timișul, Amalia Gaiță  și trupa Voltaj.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/