Fostul primar Mircea Popa îi cere lui Nelu Popa să repare o greşeală comunistă! O construcţie care dăinuie de 50 de ani!

Construită în perioada comunistă, Policlinica din Reşiţa este „groaza persoanelor vârstnice“, după cum o numeşte abia acum pensionarul Mircea Popa, edil al Reşiţei atât înainte de Revoluţie, cât şi trei mandate după, începând din 1992.

Este prima oară când octogenarul Mircea Popa recunoaşte deschis că pe vremea comuniştilor s-a făcut o greşeală la ridicarea Policlinicii, clădire aflată în apropierea centrului oraşului. Într-o postare făcută zilele trecute pe Facebook, fostul primar subliniază: Clădirea noii «Policlinici» – clădire fără lift, groaza persoanelor vârstnice“. Pe vremea comuniştilor nu s-a auzit să fi făcut cineva valuri pe această temă. Nici măcar după Revoluţie, când a condus timp de 12 ani Primăria municipiului, nu ştim ca Mircea Popa să fi încercat remedierea problemei semnalate acum, când probabil a ajuns să simtă pe propria piele absenţa liftului în clădirea Policlinicii.

Mircea Popa ne aminteşte mai întâi că vechea policlinică a fost demolată pentru a i se face loc unei secţii a Combinatului Siderurgic Reşiţa. „Unul din obiectivele propuse pentru demolare, în vederea construcției halei ce adăpostește «Blumingul» (al CSR-ului), a fost vechea clădire a «Policlinicii», situată în imediata apropiere a «Magazinului Universal» (care la vremea aceea era centrul activității comerciale a Reșiței). Doamne, câte versiuni pe tema posibilității că clădirea «Policlinicii» este gata să se dărâme au circulat în vremea aceea! S-a ajuns până la interzicerea circulației autovehiculelor pe strada adiacentă acesteia. Surpriza a fost mare când s-a trecut efectiv la demolarea ei. Au fost necesare mai multe serii de implozii pentru ca acea clădire să cadă. Noua clădire a Policlinicii, deși are o capacitate mai mare decât cea veche, totuși, din punct de vedere funcțional este sub nivelul celei demolate“, spune acum, deci în luna august a anului 2017, fostul edil.

Fostul primar Mircea Popa explică apoi de ce s-a construit „Policlinica Nouă“ fără lift: „Principalul defect al construcției noii Policlinici este faptul că, datorită normelor legale din vremea aceea, în domeniul construcțiilor se spunea: «la clădiri cu până la patru etaje, nu se aprobă construcția de lifturi”. Or, noua Policlinică era considerată clădire cu patru niveluri, la fel ca și blocurile de locuințe (care, nici unul dintre acestea, având patru etaje, nu are lift)“.

Clădirea Policlinicii, în care funcţionează numeroase cabinete şi laboratoare medicale private, este în prezent în proprietatea administraţiei publice locale din Reşiţa. Cu alte cuvinte, numai Primăria şi Consiliul Local Reşiţa, împreună cu medicii care au devenit proprietari ai cabinetelor, pot lua decizii privind viitorul clădirii. Dar Mircea Popa le transmite actualilor aleşi locali şi medicilor patroni din clădire că o soluţie, în interesul bătrânilor din oraş, ar exista. „Poate că în viitor, printr-o «acțiune public-privată», se va construi un lift în spatele clădirii, cu acces la fiecare etaje, gândindu-ne la ce eforturi sunt supuse persoanele ce au depășit vârsta tinereții. Este necesară o «acțiune public-privată», deoarece foarte multe spații sunt ocupate de cabinetele medicale devenite proprietate privată“, a mai menţionat fostul edil Mircea Ioan Popa. Suntem curioşi cum vede actualul primar Nelu Popa propunerea tizului său. O propunere venită din partea singurei persoane care a avut funcţia de (vice)primar al Reşiţei atât pe vremea comuniştilor, cât şi după.

Înainte de Revoluţie, Mircea Ioan Popa a fost prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular al Municipiului Reşiţa, funcţie sinonimă cu aceea de viceprimar în zilele noastre, precum şi director al UCMR. După 1989, a fost primar al Reşiţei între 1992 şi 2004.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/