Fostul președinte Emil Constantinescu: „Nu am spus niciodată că m-a învins sistemul”

emil constantinescu timisoara
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Fostul președinte al României a vorbit, la Timișoara, despre una dintre cele mai importante perioade din istoria recentă a României, cea în care au fost puse bazele aderării României la NATO și la Uniunea Europeană. 

Emil Constantinescu a fost invitat de administrația județeană să lanseze, la Timișoara, cartea „Parteneriatul Strategic România-SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”, scrisă de Laura Ganea.

Fostul președinte a explicat, răspunzând la o întrebare, cum s-a născut faimoasa declarație: „Sistemul m-a învins.”

parteneriat strategic 1

„Nu am folosit niciodată cuvântul sistem. L-a folosit Radu Vasile într-o carte scrisă după ce se terminase și mandatul lui, și al meu demult. Nu am folosit niciodată cuvântul sistem. Nu am spus niciodată că m-a învins Securitatea. (…) Nu există nicio înregistrare verbală, filmată, scrisă în care eu să fi spus că m-a învins securitatea sau că m-a învins sistemul. Această manipulare continuă. Ticu Alexe, care a fost cameraman, a filmat toate intervențiile mele și, exasperat la un moment dat că este o manipulare care continuă în afara oricărui adevăr, a pus discursul meu pe Youtube. Dacă puneți acum «declarație Constantinescu pe Youtube» veți găsi, explic de ce nu mai candidez, pentru că am dus o luptă pentru adevăr și spun că nu pot cu acest sistem să lucrez. Și mai este ceva: fiecare încearcă să rămână în istorie cu ceva. Am dorit să arăt unei țări că există, că poți să fii în cea mai înaltă funcție din stat și să nu faci niciun compromis și să fii onest.”, a declarat Emil Constantinescu la Timișoara.

Fostul președinte a spus că decizia de a nu mai candida pentru încă un mandat era deja luată de la primul moment al victoriei.

emil constantinescu timisoara 1

„(…) Nu am primit niciun leu, niciun dolar și nicio marcă pentru că nu au crezut (n.r, că va fi ales președinte). Dacă aș mai fi candidat o dată, trebuia ca în numele meu să se facă niște compromisuri pentru că așa se procedează și în democrațiile occidentale: funcționează cu bani, cu angajamente, cu legături cu companiile comerciale, cu legături prin mass-media. Nu puteam să anunț, hotărârea am luat-o în primul moment, am luat-o când am ieșit în balcon în ziua victoriei, dar nu puteam să comunic pentru că îi demobilizam pe cei care îmi erau alături. Deci tot la Timișoara, fiindcă vorbim de idealuri, am făcut și această declarație: să dovedesc că poți să îți faci cu integritate funcția. Nu este o funcție de președinte, este o demnitate. Iar demnitar vine de la demnitate, de la idealuri. (…) O demnitate înseamnă un respect de sine care se păstrează toată viața și care nu se raportează la modul în care ești privit de ceilalți. Este tu să te respecți pe tine și demnitatea națională nu poate fi acordată nici de președinte, nici de prim-ministru, nici de către Guvern, ci este suma demnităților individuale și a respectului de sine pe care fiecare persoană și-l poartă. (…) Havel spunea așa, cu experiența lui de președinte: «majoritatea oamenilor nu au idealuri, ci au iluzii». Pentru că pentru idealuri trebuie să lupți tu însuți, iluziile le poți plasa altora și te poți declara dezamăgit. Așa s-a născut și, după manipularea cu renunțarea, și ideea: «Suntem dezamăgiți!»., a spus Emil Constantinescu.

„Timișoara a fost și prima liberă, și prima democrată”

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Fostul președinte a adus în discuție și semnificația Timișoarei în mandatul său la Cotroceni.

„Acesta este fundamentul pe care se construiește spiritul unei națiuni. Capacitatea de sacrificiu nu pentru bunăstare, nu pentru siguranță, ci pentru un ideal măreț: libertatea. Aici la Timișoara s-a născut demnitatea și s-a născut și pentru mine obligația până în ultima clipă a vieții mele să respect, să trăiesc în lumina acestui sacrificiu. (…) Am venit la Timișoara în 16 decembrie 1996, după alegeri, să mulțumesc timișorenilor pentru că aici îmi lansasem toate campaniile electorale și sprijinul meu a venit din Timișoara. Timișoara a fost și prima liberă, a fost și prima democrată. Am fost în balcon, era o mulțime entuziastă, SPP-ul avea niște probleme atunci pentru că era obișnuit să îi apere de protestatari, era dificil să aperi un președinte de admiratori și de îmbrățișări. Și am spus să ne comportăm în așa fel ca la sfârșitul celor patru ani de mandat să nu mai fie nevoie de Punctul 8 de la Timișoara.”, a mai povestit fostul președinte al României.

Emil Constantinescu a fost președintele României între 1996 și 2000. În 11 iulie 1997, vizita la București a președintelui Bill Clinton a marcat lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, astăzi unul din pilonii fundamentali ai politicii externe și de securitate a României. Un an mai târziu, în 14-21 iulie 1998 a urmat vizita oficială la Washington a preşedintelui Emil Constantinescu, la invitaţia omologului său american. Cu această ocazie, Emil Constantinescu a susținut o alocuțiune în fața camerelor reunite ale Congresului SUA.

Cartea „Parteneriatul Strategic România-SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3” trece în revistă evenimentele ce au condus la căderea dictaturilor comuniste în Europa Centrală și de Est și destrămarea URSS, documentând întreaga reorientare a politicii externe românești până la momentul aderării României la organismele euro-atlantice.

 

„Sunt îndrăgostită de Timișoara încă de la vârsta adolescenței pentru că este orașul formațiilor Phoenix, Pro Musica și Cargo care mi-au insuflat dorința de libertate. Nu voi uita niciodată emoțiile și admirația pe care am simțit-o pentru timișoreni în decembrie 1989 când au avut curajul sublim, întins până la sacrificiu de a începe un nou drum pentru România. Nu voi uita nici momentele memorabile pe care le-am trăit la Timișoara în noiembrie 1996, când Emil Constantinescu și Convenția Democrată din România au câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare.”, a declarat Laura Ganea, autoarea volumului.

„O să vă rog să citiți și să dați și altora această carte. Este o carte deosebită, i-am cerut Laurei să nu folosească atribute și adjective, ci dovezi. Este o carte scrisă pe bază de documente, pe bază de scrisori, fotografii și interviuri pe care le-luat personal, care nu pot fi contestate. Ea este pregătită, mai trebuie doar să fie citită.”, a îndemnat Emil Constantinescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/