Fostul Institut de Proiectări este de vânzare. Îl cumpără Primăria Reșița cu 1,2 milioane de euro

Consilierii reșițeni au aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării fostului Institut de Proiectări al UCM Reșița, situat pe Calea Caransebeșului. Este vorba de clădirea cu destinația de birouri, cercetare industrială, depozitare și anexe în suprafață construită la sol de 4.186 de metri pătrați și o suprafață construită desfășurată de 12.157 metri pătrați, proprietatea SC HYDRO-ENGINEERING SA, societate aflată în faliment. Prețul de cumpărare este de 1.248.480 de euro.

Potrivit primarului Ioan Popa, Primăria va achita în luna noiembrie un avans de 124.848 de euro, iar în luna decembrie o primă rată de 46.818 euro. Aceeași rată lunară va fi plătită până în luna noiembrie 2022, în lei, la cursul BNR din ziua plății.

Referindu-se la achiziția acestui imobil, Popa spune că era necesară, întrucât municipiul Reșița intenționează să acceseze fonduri europene nerambursabile în vederea reabilitării și repunerii în circuitul urbanistic al Reșiței al acestuia, simbol al activității industriale din Banatul de Munte.

leader board 728 x 90 px

„În acest institut de proiectare au luat naștere proiectele prin care Uzinele din Reșița au reușit să mențină o activitate industrială neîntreruptă timp de peste 233 de ani, prin adaptarea continuă, automată a tipului de produse fabricate la cerințele pieței. De-a lungul istoriei sale a fabricat o varietate foarte mare de produse, unele dintre fiind premiere de prestigiu la nivel național sau situate în avangarda progresului tehnic european”, se arată în referatul de aprobare a Hotărârii de Consiliu Local.

Printre altele, este vorba de 1,461 de locomotive cu abur, din care 311 cu ecartament îngust, 924 cu ecartament normal și 224 cu ecartament special, pentru fosta URSS și Vietnam, 180 de poduri metalice feroviare și rutiere, peste 6.000 de compresoare de aer industrial, 1,5 milioane kW motoare electrice, 4.008 boghiuri pentru locomotive magistrale. Peste 9,5 milioane CP motoare Diesel pentru locomotive.